Запознайте се с Греъм! Греъм е човек, „еволюирал“ да оцелява след катастрофа с кола. Разбира се, Греъм не е тук, за да развива въображението ни, а за да ни покаже колко опасно може да бъде шофирането, ако не внимаваме. Както споделят създателите на тази скулптора – не трябва да изглеждаме така. Просто трябва да сме по-внимателни на пътя.

Точно така, Греъм е скулптора, създадена от Комисията по транспорт и злополуки (TAC) на Австралия, в сътрудничество със скулптора Патриша Пицинини, травматологът Кристиян Кенфиелд от болницата в Мелбърн и следователят Дейвид Логан от университета Монаш. Идеята на TAC е да покаже на хората какво е нужно, за да оцелеят след брутална катастрофа.

project-graham-1

Както можете да видите, Греъм няма врат, който да се счупи при сблъсък. Освен това ставите на краката му се сгъват и на двете страни, така че да е по-трудно да се прекършат. Кожата му е по-дебела, за да омекотява ударите, а лицето му е покрито с дебел слой подкожна мазнина. Нос липсва, отново за да не може да се счупи. Черепът е „еволюирал“ така, че да е с дебели стени, а мозъкът в черепната кутия се държи специално за да не се повреди при силен удар. Най-интересното обаче може би е естествената въздушна възглавница – при ребрата си Греъм има джобове, пълни с въздух, който също да омекотят евентуален удар.

Скулптората на Греъм ще бъде изложена в Държавната библиотека във Виктория, Австралия до 8 август, след което потегля на турне. За всички останали има 360-градусов изглед на сайта на Project Graham meetgraham.com.au.

project-graham-2