Снимка: The Verge

Мобилната версия на Linux дистрибуцията Ubuntu се забави доста. От обявяването й през 2013 г. до новината, че първият  смартфон ще се появи през февруари измина много време. Очевидно обаче Canonical, компанията която стои зад разработката, не се е отказала. Споменаваме това, защото днес на Световния мобилен конгрес в Барселона се появиха първите телефони с Ubuntu Phone.

Мисля, че феновете на операционната система ще останат доволни. Виждаме не един, а цели два смартфона – има за всекиго по нещо. Но първо, какво представлява в крайна сметка тази операционна система, с какво е по-различна от например Android и с какво се доближава до десктоп събрата си?

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Apple iPad mini 3

Според вицепрезидента Кристиан Парино Ubuntu Phone ще предостави на ползвателите си нещо различно и по неговите думи: „Ще се борим с Android!“ Добре, но Google и тяхната система имат доста голяма преднина – милиарди устройства, милиони приложения в един огромен онлайн магазин. Идеята на Canonical е малко по-различна. Няма да се пишат приложения специално за мобилната версия на Ubuntu. Смартфоните с него ще използват така наречените „scopes“ – персонализирани екрани, всеки от които ще показва нещо различно на притежателя на телефона. Да речем сте във Photos, където разглеждате поредица от Instagram снимки, плъзгате настрани и се озовавате в Music, а там ви чака подготвен от самите вас плейлист в SoundCloud.

Всичко това звучи много хубаво, но какво става, когато опрем до двупосочната интеракция човек-социална мрежа да речем? Според мен тогава ще е необходимо създаването на специализирани приложения. Така или иначе, не се знае още много покрай това – ще трябва да почакаме, за да разберем. Въпросът е обаче колко още да чакаме? Ubuntu Phone се забави достатъчно и без тепърва да чакаме мобилни приложения за платформата. Както казах, на MWC 2015 вече има два телефона, които изглеждат готови за продажба.

Първият от тях е Aquaris E4.5 UE на испанската компания BQ. Може да ви звучи познато, тъй като вече сме говорили за него още когато беше обявен като „първият Ubuntu смартфон“. Оригинално замислен като Android смартфон от нисък клас, той струва около 170 евро. Можете да го видите на снимката по-долу.

Снимка: The Verge

Да речем, че това е смартфон за хора, които не могат да отделят кой знае колко пари или просто нямат претенции откъм резолюция на дисплея, завидни характерискити и т. н. За това обаче в началото на статията споменах, че има за всеки по нещо. И тук стъпва вторият смартфон със софтуер на Canonical – Meizu MX4 (на снимката в началото). Отново не говорим да ексклузивен Ubuntu смартфон – това е телефон, първоначално произведен и работещ с Android. Сключването на партньорство между Canonical и китайската компания им позволява да интегрират Ubuntu Phone в него и резултатът изглежда добре и обещаващ. Meizu са познати с телефоните си с високи характерискити и красив дизайн, които обаче са доста евтини. Не може да не признаете, че този е наистина красив.

За Meizu MX4 ще кажем и малко повече – 5.36-инчов дисплей с резолюция 1920×1152 пиксела, 20-мегапикселова камера и 8-ядрен процесор MediaTek 6595. За цената му още не се говори, но друго е официално – скоро ще го видим в Европа.

Интересно е да видим какво може да предложи Ubuntu на пазара, който е залят от смартфони и доминиран от Apple и Samsung. Определено няма да им е лесно, а със закъснението си са доста назад. Въпреки всичко, пожелаваме им късмет!