Излъчващите светлина растения могат да се презареждат само за десет секунди

През декември 2017 г. изследователи от Масачузетския технологичен институт обявиха, че са намерили начин да създадат светлина чрез растения. Това беше постигнато чрез вграждане на специализирани наночастици в листата на кресона. Модификацията е позволила на растението да излъчва много слаба светлина в продължение на близо четири часа.

След първоначалния успех, изследователите са вярвали, че с по-нататъшна оптимизация тези растения могат един ден да бъдат достатъчно ярки, за да осветяват работното пространство в дома или офиса. Ето, че този ден дойде.

Дългоочаквани постижения

Инженерите на Масачузетския технологичен институт вече модернизираха своите светоизлъчващи инсталации, за да могат да се зареждат от LED само за 10 секунди. Сега те светят 10 пъти по-ярко от първото поколение инсталации и издържат няколко минути. Хубавото е, че могат да се презареждат многократно.

Крайната цел е да се създаде светлинно излъчваща инсталация с частици, които да абсорбират светлина, да съхраняват част от нея и да я излъчват обратно. Може би това е решаващата стъпка към растително осветление.

Технологиите в наши ръце

Специализираните наночастици могат също така да увеличат производството на светлина от всеки друг вид светлинно излъчващи растения. Всички представители на фауната подходящи за модифициране съдържат така наречения ензим луцифераза. Това е вещество, което се намира в светулките. Този процес е пример за нововъзникващата област на растителната нанобионика, в която изследователите разработват начини за обогатяване на растенията с нови характеристики.

Как да светят по-дълго?

Екипът от учени създаде и използва светлинен кондензатор, който обикновено е част от електрическата верига. Последната може да съхранява фотони и да ги освобождава, когато е необходимо.

Оказва се, че този подход може да работи в много различни растителни видове, включително тайландското слонско ухо, чиито листа могат да бъдат широки повече от един фут. Изследователите се надяват, че такива светещи растения един ден могат да бъдат използвани дори като източник на външно осветление.

Учените също така направиха допълнителни проучвания, за да преценят дали наночастиците, покрити със силициев диоксид, пречат на нормалната функция на растенията. Те открили, че светещите растения са в състояние да фотосинтезират нормално без никаква вреда от намесата на хората.

Сега се работи за проектиране на растения, които произвеждат още по-ярка светлина за по-дълъг период от време.