Нови открития загатват за сложната химия извън нашата планета

Учените от НАСА откриха странна молекула, наречена циклопропенилиден, или C3H2. Това се е случило в атмосферата на луната на Сатурн, Титан. Простата молекула е на основата на въглерода и никога преди не е била виждана в атмосфера. Тя би могла да породи по-сложни съединения и да допринесе за благоприятни условия за възникване на живот.

Титан е едно от най-очарователните места в Слънчевата система. Това е единственият свят, освен Земята, за който знаем, че има стабилна течност на повърхността си. Тя образува езера, реки и морета. Все пак не си представяйте вода. Това са течен метан и етан. Наличието им води до метеорологичен цикъл, подобен на нашия, с изпаряване, дъжд, ерозия, органични прахови бури и тектонична дейност. Всичко това оформя извънземния пейзаж.

ALMA

Наскоро астрономите откриха нова странност на Титан. Използвайки Atacama Large MIllimeter / submillimeter Array (ALMA), учените наблюдават светлинния спектър на луната, който може да даде представа за химичния състав на нейната атмосфера чрез изучаване на дължините на вълните, които се излъчват или абсорбират от молекулите там.

В два отделни набора от данни, екипът идентифицира странен пръстов отпечатък, като този на циклопропенилиден. Неговото присъствие е изненадващо. Това е много реактивна молекула, така че в топла среда като атмосферата на Титан тя трябва лесно да се разпадне в други форми. Една от тях е C3H2. По-рано е била открита в междузвездните облаци прах, където е твърде студено и дифузно, за да могат да се осъществят подобни химически реакции.

Титан вече се счита за едно от най-обещаващите места за търсене на извънземен живот, благодарение на своята подобна на Земята динамика. Това последно откритие придава тежест на идеята. Така наречените молекули със затворен цикъл образуват важна част от гръбначния стълб на ДНК и РНК. Макар че не е известено дали самият C3H2 играе роля в тези реакции, това е най-простата и най-малка молекула със затворен цикъл, откривана някога във всяка атмосфера. На тази луна може да има странна живителна химия, която да доведе до живот, който не е на водна основа.

Дали Титан е обитаем

Експерт по планетите и техните спътници в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА цели да разкрие какви точно съединения притежава тамошната атмосфера. Любопитен е фактът, дали този материал може да премине през ледената кора до океана отдолу. Смята се, че океанът е там, където са обитаемите условия.

НАСА планира да изпрати роботизиран роторкрафт, наречен Dragonfly, на Титан през 2034 г., където той ще се подвизава в търсене на признаци от минал или настоящ живот. В крайна сметка към устройството може да се присъедини и подводница, изследваща дълбините на тези извънземни океани.