Алтернативен метод за изстрелване на космически кораби в орбита

SpinLaunch разработва система за изстрелване, която използва кинетична енергия с вакуумно запечатана центрофуга. Тя движи ракетата с няколко пъти по-висока скорост от тази на звука. Прототипното превозно средство стартира от суборбиталния ускорител на компанията по време на първия си тестов полет, който се осъществи в края на миналата година в Ню Мексико.

SpinLaunch

Основаната през 2014 г. стартираща компания, изгражда алтернативен метод за изстрелване на космически кораби в орбита. Базирана в Лонг Бийч, Калифорния компания разработва система за изстрелване, която използва кинетична енергия като основен метод за излизане от земята. Успешният тест на SpinLaunch бележи важен етап в напредъка на компанията.

До този момент SpinLaunch е събрала 110 милиона долара от различни инвеститори. Към тях спадат Kleiner Perkins, Google Ventures, Airbus Ventures, Catapult Ventures, Lauder Partners и McKinley Capital.

Първи полет

Суборбиталният ускорител SpinLaunch представлява тестова версия с височина малко над 50 метра, което го прави по-висок от Статуята на свободата. Според изобретателите това е точният размер, от който се нуждаят.

Вакуумната камера държи въртящо се рамо, което ускорява снаряда до висока скорост и след това за по-малко от милисекунда освобождава превозното средство за изстрелване. Ако учените валидират съществуващите аеродинамични модели, ще добием представа, какви ще бъдат бъдещите орбитални ракети-носители. Това би позволило да изпробваме нови технологии и механизми за освобождаване.

Първият суборбитален полет на SpinLaunch използва около 20% от пълния капацитет на ускорителя за изстрелването и достига тестова височина от над три хиляди метра.

Компанията планира да добави и други вътрешни системи за по-късните полети. Тя също така планира да възстанови и използва повторно своите превозни средства.

Тестов график

SpinLaunch планира да проведе около 30 суборбитални тестови полета до средата на тази година от Spaceport America. Дизайнът на пълномащабната система вече е финализиран. Тестовете до момента са елиминирали около 90% от риска на системата.

Традиционните ракети използват голям бустер, обикновено с няколко двигателя, за да се издигнат от земята. Това означава, че по-голямата част от масата на ракетата при излитане е гориво, като само малък процент от общото й тегло е на разположение за превоз на полезни товари. Подходът на SpinLaunch има за цел да преобърне ракетното уравнение, което би било драматично за намаляване размера на ракетата, както нейната сложност и цена.

Иновативното орбитално превозно средство ще може да носи около 200 килограма полезен товар в орбита, еквивалентно на няколко малки спътника.

Компанията подписа договор с Отдела за отбранителни иновации на Пентагона през 2019 г. за първите си експериментални орбитални изстрелвания.