Целта е намаляване на космическите боклуци

Япония планира изстрелването на първия в света сателит, изработен от дърво, през 2023 г. Японска компания и Университетът в Киото обединиха усилията си, за да разработят, както се надяват, първите сателити направени от дърво до 2023 година. Sumitomo Forestry заяви, че е стартирало изследване относно използването на дървесни материали в космоса. Компанията ще започне да експериментира с различни видове дървесина в екстремни среди на Земята.

Нежелани отломки

Космическият боклук става все по-голям проблем, тъй като в атмосферата се изстрелват повече спътници от всякога. Дървените сателити биха изгорели, без да отделят вредни вещества в атмосферата или да валят отломки по земята. Крайно време е някой да обърне внимание на всички спътници, които отново влизат в земната атмосфера, изгарят и отделят малки частици от алуминий, които плават в горните слоеве на атмосферата в продължение на много години. В крайна сметка това ще повлияе на околната среда на Земята.

Как да избегнем проблема

Sumitomo Group, която е основана преди повече от 400 години заяви, че ще работи върху разработването на дървени материали, силно устойчиви на температурни промени и слънчева светлина. На този етап не се оповестява дървесината, която ще се използва за иновативните съоръжения.

Космически боклуци

Експертите предупредиха за нарастващата заплаха от космически боклуци. Неминуемо те ще паднат на Земята. И тъй като се изстрелват повече космически кораби и сателити, можем да очакваме значително повишаване и на замърсяването.

Сателитите все повече се използват за комуникация, телевизия, навигация и прогнозиране на времето. Космически експерти и изследователи проучват различни варианти за премахване и намаляване на космическия боклук. Според Световния икономически форум около Земята има около 6000 спътника. 60% от тях не функционират.

Изследователската фирма Euroconsult изчислява, че през това десетилетие ще бъдат изстрелвани 990 сателита на година. Това означава, че до 2028 г. в орбита може да има 15 000 сателита. Експертите прогнозират нарастваща заплаха от космически боклуци, които ще падат на Земята. Ненужните части се движи с невероятна скорост – над 22 300 мили в час, така че може да причинят значителни щети на всякакви предмети, които се изпречат на пътя им.

През 2006 г. малко парче космически боклук се сблъска с Международната космическа станция, изваждайки от строя силно подсиления прозорец. Какво ще се случи, ако налетим на по – големи отломки?