Магазин Малчугани

Настолните игри са най-разпространените средства за забавление на малките деца, които те обичат и които си спомнят цял живот. В съвременното общество на 21-ви век обаче, съществуват различни играчки за деца: конструктори, мозайки и творчески комплекти, които умело заместват до болка познатите настолни игри. Те дават една различна перспектива, която помага на детето да види света по нов начин. Ако и на вас са ви омръзнали настолните игри, продължавайте да четете, защото ние ще ви дадем няколко полезни и вдъхновяващи идеи с какво да ги заместите!

Пъзели

Като родители, със сигурност всеки от нас си спомня поне по един любим пъзел, който като дете е наредил съвсем сам. Интересен  и малко познат факт е, че първият пъзел е бил географска карта – част от една забавна образователна игра за учене на география. Измислен е през 1767 година в Англия и от тогава до сега децата в Америка все още учат география, като редят пъзели с картата на страната си или на света.
Със сигурност сте забелязали от собствения си опит, че пъзелите подобряват концентрацията и визуалната памет. Именно тези две качества се изискват, за да бъдат децата добри в училище, ето защо подреждането на пъзели е толкова полезно още в по-малка възраст.

Друго полезно действие на пъзела е фактът, че след като го наредите, можете да го закачите в стаята на вашето дете. Картинките по тях са толкова красиви и разнообразни, ще придават свежо усещане на стаята, а освен това всеки път като го погледнете, вашето дете ще изпитва гордост, че го е наредило съвсем само (или с малко помощ от ваша страна). 🙂

Конструктори

След занимателните книжки, които се грижат за подобряване на фината моторика на пръстите при децата, конструкторите надграждат тази способност. Те събуждат фантазията и могат бързо да се превърнат в любимо хоби на всеки малчуган. Когато децата споделят помежду си малките блокчета от своя комплект и с приятели, те успяват да се социализират по-добре. Други „предимства“ на играта с конструктор е, че тя е „тиха“, увлича за дълго, забавна е и е полезна. Всеки конструктор развива триизмерното мислене, фантазията, фината моторика, чувството за симетрия, математическите умения и естетическото възприятие на света около нас.

Мозайки

Благодарение на мозайките, детето развива наистина важни за изграждането на неговата личност качества. Този вид игри показват на детето, че няма граници за неговото въображение. Напротив –  то може да избира само какво точно да нарисува или изгради с помощта на различи елементи. Красивите резултати пък развиват чувството за естетика и могат да послужат като добър трамплин за бъдещи творчески планове. Важно е като родители да бъдем способни да откриваме скритите таланти в детето си.

Освен от пластмаса, мозайките могат да бъдат и под формата на гоблени например, така подходящи за момичета. А вие, спомняте ли си времето, в което нямахте търпение да се приберете вкъщи и да се захванете с любимия си гоблен, подарен от баба?

Творчески комплекти

Още един вид игри, с които можем да заместим настолните игри, са творческите комплекти, прецизно създадени за вашето дете. Глина, пластилин, маски от хартия или елементи от плат – възможностите са най-различни. Спомняте ли си часа по ръчен труд в училище? Този вид творчески комплекти ще дадат на вашия малчуган необходимата подготовка за училище, но и ще го научат да си служи с определен на брой елементи, с които самостоятелно да сътвори нещо креативно.

Детството е един от онези моменти от нашия живот, които ние никога няма да забравим и винаги ще си спомняме с умиление. Дали сме се прибирали с насинени колена от двора, или пък сме били в трескаво очакване на новия конструктор – подарък от Дядо Коледа, всички тези малки моменти ни карат да изпитваме носталгия. Затова е важно да създадем на детето си такова детство, което то също да помни и да обича цял живот. Игрите и играчките, с които то е обградено в ранна възраст, формират характера и неусетно успяват да го научат на най-важните правила в живота. Освен настолните игри като „Не се сърди, човече“, които всички познаваме повече от добре, съществуват и алтернативни игри, които са не по-малко занимателни. Следващият път, в който сте в търсене на подарък на своя малчуган, спрете се на интересен творчески комплект, мозайка или конструктор. А усмивката, породена от приятна изненада у вашето дете няма да закъснее.

А вие, пораснали вече родители – кои бяха вашите любими играчки, когато бяхте в детска възраст? Споделете в коментарите по-долу, нямаме търпение да ги прочетем!