3 wishes 12Малки игри… Някои ги ненавиждат, други не излизат от вкъщи без една в джоба. Аз? Аз ги третирам като всички други игри – ако са яки, им се кефя, а ако не струват, ги соля публично в статиите си. Тоест гледам да не съдя нищо само по размера (типично по мъжки) му – всички игри са красиви! Или поне красивите и тия на IELLO… Разбирам обаче защо не всички харесват настолни заглавия в джобен формат – емоцията, която носят големите кутии и многото компоненти обикновено не може да се пресъздаде от нещо толкова дребно. Е, новосъздаденото студио Strawberry (дъщерно на NSKN Games) ще се опита да ни убеди в обратното с мини-игрите What’s Up и 3 Wishes.

Двете игри имат различни дизайнери, но общото и веднага забележимото между тях е, че са илюстрирани от един и същ художник – Магдалена Марковска. И докато и двете изглеждат добре, What’s Up е тази, която се откроява и затова ще започна с нея. В кутията ѝ ще намерите едно тесте с двустранни карти с пилета и книжка с правилата. Макар да е джобна, играта отнема известно количество място на масата ви, тъй като изисква всички 30 карти да бъдат наредени в правоъгълник на нея. На тях ще намерите супер симпатични пилета в четири цвята, които са накацали по жиците и изглеждат страхотно (особено нацупените!).

Всяка карта в What’s Up може да има от едно до три пилета от един цвят на нея на едната си страна, като по време на хода си задължително трябва да обърнете една от картите на масата на другата ѝ страна. Там ще намерите или различен брой пилета от същия цвят, или същия брой пилета, но от някой друг цвят. Тази малка подксазка е доста необходима, тъй като можете да предполагате донякъде какво ще излезе при обръщане на карта. След като направите това, можете да вземете пред себе си обърнатата карта, стига тя да пасва в някоя от поредиците пред вас. Ако не пасва – много жалко, ходът ви приключва и обикновено давате голям жокер на следващия играч.

В началото на What’s Up нямате нищо пред себе си и е много лесно да започнете поредица – само трябва да обърнете карта с едно пиле от който и да е цвят. Към средата на играта обаче възможностите намаляват, защото поредиците ви се понапълват и започвате да гоните определени карти с пилета. В зависимост от броя на играчите, What’s Up свършва когато някой завърши определен брой поредици – той е победителят. Играта има едно много странно правило, което препоръчвам да пропуснете – тя насочва начинаещите към това да поставят обърната карта там, където е била преди, когато не могат да я добавят в поредица.

Тъй като играта е на памет, това я прави много лесна и според мен е много по-добре да се възползвате от невнимателните опоненти и да играете с другото правило – че можете да поставяте обърната карта навсякъде по масата. Дори и така What’s Up е доста лека и проста игра, която очевидно е насочена към децата. С внимателни и опитни опоненти, тя губи голяма част от чара си, тъй като е прекалено лесна и случайна – често се случва с ходовете си неволно да облагодетелствате противниците си.

What’s Up е типичен филър – игра, която се обяснява за секунди, играе за минути и изчерпва с пет-шест сесии. Ако я представите на малки деца, има голям шанс да им хареса много заради супер готините пилета и мемори предизвикателството, но не може да задържи вниманието на възрастните. Илюстрациите са плюс, но само една птичка пролет не прави (хе-хе). Към 3 Wishes!gameboxgrade whatsup

Spoiler Alert! Нарочно оставих по-интересната игра за втора. 3 Wishes идва в същата кутия, като What’s Up, но при нея по-впечатляващите илюстрации са вътре. Ще си позволя да направя още едно разграничение между двете игри още сега – докато What’s Up е по-скоро детска, 3 Wishes e една идея по-сложна и спокойно влиза в категорията семейни игри. В нея, освен малкото тесте карти, ще намерите и дървени кубчета за отброяване на точките, както и спомагателни листчета с част от правилата.

Всяка от картите в 3 Wishes има уникална илюстрация и представлява една супер сила/готино изобретение, което със сигурност някога сте искали да имате. Ще срещнете безсмъртие, летене и дори космически кораб сред трите карти, които теглите в началото на играта – уловката е, че преди да започнете, можете да видите само една от тях. В средата на масата пък се поставят други две карти с лице надолу, а последната не участва в рунда. Играчът, на когото му се е сбъднало желание най-скоро започва (това правило ме радва неприлично много).

По време на хода си в 3 Wishes можете да извършите две от няколко действия, които са описани на спомагателната ви карта. Можете да гледате коя да е от картите на масата, била тя ваша, чужда или в средата, да сменяте една карта с друга (като по този начин облагодетелствате себе си или прецаквате другар), или да размесите картите пред себе си да погледнете една, което е особено полезно за объркване на любопитни опоненти. Последното възможно действие е обявяването на края на играта, което можете да направите само след като е минал четвъртият рунд.

Интересната в играта е целта ви – когато някой обяви края ѝ, трябва да имате пред себе си по една карта от трите основни вида – суперсила, подарък и… световен мир? Ако постигнете тази откровено странна комбинация, печелите точките, показани на картите, а ако не успеете (най-често вследствие на някой недоброжелател около вас), губите, без значение какви точки имате пред себе си. Освен лекия set collection, 3 Wishes разполага и с карти със специални ефекти. Може да ви се падне супер сила, която ви кара да загубите играта, ако я държите в ръка. Има такива, които удвояват точките ви, но пък са доста желани от всички и обикновено е доста трудно да ги задържите, ако ви надушат.

3 Wishes е семпла игра, която комбинира set collection и memory механиките доста успешно. Макар да можете да я играете с трима до петима, препоръчвам да се насочите към повече участници, не само защото участват всички карти, а и защото играта става една идея по-оспорвана. Интеракцията между играчите е налице, тъй като се опитвате да приключите играта в момент, в който на вас ви е удобно и знаете, че имате шанс да победите, следователно всички останали се опитват да ви прецакат и трябва да проявите хитрост (или дори да блъфирате малко), за да грабнете дървеното кубче за на победителя.

Макар също като What’s Up и 3 Wishes да е филър, тя е доста по-занимателна от сестра си по издател. Готината концепция и сладурските илюстрации, подкрепени с щипка хумор, не са от голямо значение за геймплея, но помагат да забравите, че не правите нищо повече от това да си разменяте карти с числа и цветове.gameboxgrade 3 wishes