Недъзите на ръцете не са толкова страшни, благодарение на новите технологии

Ако на някой му липсва ръка, протезният придатък може да му помогне за изпълнението на основни ежедневни задачи. Какво се случва обаче, ако две ръце са налични, но една от тях е необратимо парализирана? Точно за това е проектирана новата роботизирана ръкавица.

NeoMano

Иновацията е създадена от стартиращата корейска компания Neofect. Системата NeoMano се състои от три части:

  • На първо място, има моторизирана частична ръкавица, която покрива палеца и първите два пръста на засегнатата ръка.
  • Всичко това е здраво свързано към захранващ блок, който от своя страна е прикрепен към регулируема лента. Тя се носи на предмишницата.
  • Към устройството е включен и Bluetooth за дистанционно управление. Той може да се държи в другата ръка, да се постави върху повърхност като десктоп или да се монтира на горната част на ръката с помощта на друга лента.

Когато потребителите искат да хванат обект, те просто натискат бутона “Grip” от дистанционното. По този начин се активира моторът на ръкавицата, който се навива в два проводника. Те вървят по долната страна на пръстите на ръкавицата. Това се отнася до напрежението на тази част от ръката, която се задвижва около целевия обект.

Колкото по-дълго се задържа бутона, толкова по-стегнат става хватката. Следващо натискане на дистанционното за освобождаващо движение, отпуска проводниците, когато пожелаете да пуснете предмета.

Захранване

Моторът на ръкавиците на NeoMano се захранва от три батерии AAA. На този етап не известно, за колко време ще осигуряват енергия. Според компанията системата позволява на потребителите да изпълняват задачи като пиене на чаша вода, хващане на ножове, вилици и лъжици, миене на зъби или завъртане на ключалки. Когато ръкавицата трябва да бъде почистена, нейният магнитно прикрепен моторен агрегат може лесно да се отстрани.

Представител ни компанията сподели, че Neofect вече успешно е финансирал една партида от технологичните ръкавици. Ако се пресметнат всички цикли на производство, крайната цена на дребно би трябвало да възлиза на около 1 999 долара.

След успешното конструиране на екзоскелети, подпомагащи движението на цялото тяло, не е чудно специализирането и в отделни части, улесняващи живота на засегнатите хора.