Европейският съюз иска да въведе стандартен порт за зареждане на всички мобилни устройства

Няма човек, на каквато и да е възраст, който да не използва поне няколко мобилни устройства. Всеки е наясно, каква трудност представлява тяхното зареждане. Ако сте нерекъснато в движение, нещата стават още по – сложни. Може би ви е нужна отделна раница за зарядните устройства. А, дали ще е по – удобно да има стандартен порт за зареждане и каква ще е разликата в мощността за различните мобилни апарати?!

Решение на проблема

Европейските законодатели поискаха да се разработи общ порт за зареждане на всички смартфони, налични на пазара. Практиката за въвеждане на общо зареждане на всички преносими устройства като смартфони, електронни четци, таблети и още няколко познати варианта, ще намали в голяма степен генерирането на електронни отпадъци. Тази инициатива също има за цел да улесни живота на потребителите.

Опитът до сега

През 2014 г. Директивата за радиосъоръженията на Европейския съюз поиска създаването на общ заряден порт. Инициативата беше отхвърлена поради недостиг на съзаконодателни органи. Като се има предвид дебатът, който се проведе на 13 януари 2019 г., сега отново ще се даде ход на сесия за гласуване. Този път може да се вземе решение за разработването на стандартно зарядно устройство, за всички преносими джаджи.

Apple отговори на доклада на Европейския съюз преди година, като заяви, че общото зарядно за всички смартфони е лошо за околната среда и ще замрази иновациите, вместо да ги насърчава. Както бе споменато от Apple, около милиард устройства на марката използват безжично зареждане. Въвеждането на общо зарядно устройство ще увеличи електронните отпадъци в много по-големи мащаби и ще попречи на удобството на потребителите. Компанията по този начин обори мотива стоящ зад директивата.

Опазване на околната среда

Европейският съюз не веднъж е правил оценка на замърсяването на околната среда, заради прекомерното изхвърляне на различни видове зарядни устройства. След направените препоръки и равносметка се оказва, че политиките за електронно намаляване на отпадъците не са спазени изцяло. Според настоящия сценарий, главно използвани от потребителите са Apple Lightning, USB 2.0 Micro B и USB Тип C.

Съгласно последните доклади, Apple може да премахне Lightning конектора, за да приеме Type-C USB порт в най-новата серия iPhone 12, както вече беше представен в iPad и MacBook.