Изследователи свързват ухото на мъртъв скакалец с роботизирано тяло

Изследването има за цел да проучи как биологията и технологиите могат да работят заедно. Интердисциплинарни изследователи от университета в Тел Авив в Израел успяха да свържат ухото на мъртвъв скакалец с робот, който получава директни сигнали от него и работи по съответния начин. Безпрецедентното биологично и технологично изследване може да проправи пътя за бъдещото развитие на медицинската технология, която използва сензорни интеграции на насекоми и роботи.

Наистина работи

Необикновеното тук е, че роботът изпълнява съответните команди, когато изследователите ги подават на предварително програмираната машина. Това се случва благодарение на връзката й с ухото на мъртвия скакалец. Електронният микрофон успешно е заменен с ухо на мъртво насекомо. То успява да открие електрическите сигнали от околната среда благодарение на вибрациите във въздуха. Органът е преобразуван успешно с помощта на специален чип.

Комбиниране на биология и технология

От години се работи в насока комбиниране на биомасата с технологичните постижения. Стремежът  на учените е да се прескочи най-голямата граница. А именно, обединяването на човек и машина. Днешните малки стъпки показват, как крачка по крачка се приближаваме към отколешната мечта.

Екипът от изследователи избира слуха пред другите сетива, тъй като е едно от най-лесните за съчетаване с технологиите. В проучването успяват да изолират и характеризират ухото на мъртвия скакалец и да го поддържат функционално за достатъчно дълго време, за да го свържат с робота. За финал, изследователите откриват начин, как ухото на скакалците да улавя сигнали по метод, който позволява на устройството да реагира адекватно.

Бъдещата енергийна индустрия

Учените посочват колко ценни биха могли да бъдат тези видове изследвания и тяхното използване в енергийната индустрия. Водещото тук е, че усвояването на такива малки биологични системи изисква по-малко енергия от електронните. В крайна сметка новите са по-икономични и по-ефективни.

В добавка към това, употребата на подобна комбинация от биология и технологии при сензорните интеграции може драстично да промени както едната, така и другата индустрия. За пример, кучетата отдавна се използват за откриване на наркотици, болести или бомби. Наскоро създадено иновативно устройство успява да засече болести, като черпи вдъхновение именно от услужливите животинки. От тук и комбинацията на сетивните органи на насекоми и животни с роботиката. Науката не желае да признае нито една граница.