Той се захранва от светлина и може да ходи, да премества товари и дори да танцува

Изследователи създадоха нов робот, който изглежда и се държи като малко водно животно. Той може да изпълнява различни функции, включително преместване на неща от едно място на друго, катализиране на химични реакции, доставка на терапевтични средства и много други. Този интересен мек робот изглежда досущ като лимонова кора, но всъщност е материал, съставен от 90% вода. Именно на това дължи меката си външност. Вътре е с никелов скелет, който може да променя формата си в отговор на външните магнитни полета.

Размери и способности

Сладките роботи са много малки (приблизително колкото стотинка), но са в състояние да изпълняват редица задачи, включително ходене със същата скорост като човек, вземане или носене на предмети. Устройствата работят, като поемат или изхвърлят вода през меките си компоненти и могат да реагират на светлинни и магнитни полета благодарение на прецизния си дизайн. По същество тяхната молекулярна структура е изработена така, че когато са огрени от светлина, съставните им части изтласкват водата. Това кара краката на робота да се втвърдят като мускули.

След това могат да се прилагат магнитни полета, за да се движат, благодарение на вградения никелов скелет, който е феромагнитен. Използването на светлинно и магнитно поле заедно с много точни изчисления, могат да доведат до изключително прецизно движение по желаните пътища.

В полза на медицината

Изследователите зад този малък бот предвиждат бъдещи версии, които са дори още по-малки. Достатъчно малки, за да работят на микроскопично ниво. Това ще е от полза за целенасочена доставка на лекарства вътре в самия пациент. Теоретично биха могли да бъдат програмирани да работят заедно в рояк. Подобен метод ще им позволи да се мащабират, за да се справят с по-големи задачи. Потенциално биха могли да действат като шев в случай на нараняване.

За да се стигне до такъв тип приложения, ще са необходими много изследвания и работа, но съществуването на ботовете дори на този етап е забележително постижение. Своеобразен намек за това, какво предстои от меката роботика и интелигентните материали, които не изискват никакъв вид тежки и обемисти изчисления, свързани с днешните производствени роботи.