Според Wikipedia бананова република е ироничен израз, описващ политически нестабилна държава, зависима от ограничено земеделие (напр. банани), управлявана от малка, самоопределила се и самозвана, богата и корумпирана политическо-икономическа клика.

wongamania 1
Кутията на играта е доста компактна.
Ще подливате вода на опонентите си по всякакви начини
Ще подливате вода на опонентите си по всякакви начини.

Именно в ролята на тази „клика“ влизате вие в Wongamania – настолна игра, в която крайната ви цел е уредите старините си. Като прецакате и всички останали междувременно, разбира се. Според създателите й, Wongamania е образователна игра за икономика, представена по доста забавен начин – ще строите сгради, ще играете на стоковата борса, ще прецаквате опонентите си… Ако всичко това ви звучи като преработено Monopoly, успокойте се – приликите свършват до тук. Вместо огромно поле за игра, тук ще намерите кръгла плочка с икономически фази и правоъгълна плочка, върху която да редите карти. Прибавете един жетон, зар с банани (точно така, Б-А-Н-А-Н-И!), тесте карти и това е всичко, което ви трябва за да играете.

Кръглата плочка и всемогъщото зарче
Кръглата плочка и всемогъщото зарче.

Правоъгълната плочка за карти прави само това и нищо друго. Тя е Базара – от единият й край теглите карти, а на другия оставяте изиграните. Кръглата плочка е есенцията на играта. Тя е двустранна – за труден и лесен режим на игра. Върху нея са показани четирите икономически фази в играта – Възстановяване, Растеж, Стагнация и Рецесия. По време на всяка една от тези фази се променят цените на стоковите борси и сградите, което влияе на доходите ви.

Заветната крайна цел
Заветната крайна цел.

Картите в играта са няколко вида, всеки от тях със свои собствени характеристики и ефекти. Сините карти – сгради, стокови борси и още няколко подобни се играят (строят) пред вас и директно влияят върху доходите ви. Зелените карти са глобални – те се играят веднъж и афектират всички играчи (негативно в повечето случаи). Червените карти са вашето най-добро средство за отмъщение – тяхната единствена цел е да развалят приятелства и стъжняват животи. Сред тях има и няколко по-специални карти. Те са с иконка на банан и се наричат Упс! карти. Можете да ги играете по всяко време, стига да кажете „Упс!“ преди да го направите. Освен тези карти имате и карта Фонд и карта Застраховка. Фондовете са крайната ви цел – играта приключва на края на хода, в който някой е купил третия си фонд. Застраховките ви предпазват от някои лоши карти.

Играта е доста компактна
Играта в подреден вид.

Първоначалната подредба за игра е доста бърза. Тук искам да вметна, че от производителя са предложили три варианта за игра – базов, нормален и труден. Базовият е за семейна игра – най-прецакващите карти са махнати, играете на опростения вариант на кръглата плочка и играта печели първият събрал три фонда. Нормалният вариант на играта пак е с махнати карти и е що-годе лесен.

Трудният е забавната част на Wongamania и там се леят сълзи – всички карти са в игра, играете на трудната страна на кръглата плочка и след като някой купи трети фонд – броите точки. След като сте избрали на кой вариант ще играете, давате на всеки играч по една карта Банка – под тях си държите парите, освен това от едната страна са възможните ви действия по време на хода, а от другата – обяснение на всички символи върху картите. После отделяте фондовете и застраховките на отделни тестета и ги слагате отстрани. Слагате кръглата плочка и избирате по ваше усмотрение първи играч. Първият играч се нарича Председател и освен всичко останало, той трябва да хвърля банановото зарче и да мести жетона по полето. Последно раздавате на всеки играч по три пари и четири карти в ръката и можете да започвате.

Първата изиграна карта
Първата изиграна карта.

Основната парична единица в играта се нарича уонга (жаргонен израз за пари с румънски корени). Ролята на вашите уонги играят картите, които са под вашата банка. Всички пари, които получите отиват с лицето надолу под нея. Тъй като на места правилата са леко неясни (на мен ми трябваха няколко прочитания и едно видео за да ги разбера) – картите в ръката ви не са уонги.

Защитени сте...но докога?
Защитени сте…но докога?

Всеки рунд протича в две фази – Председателят хвърля зарчето и мести жетона, след което всеки играч изиграва своя ход. По време на хода си първо изчислявате приходите/разходите си, след което имате право на три действия. Продължавате така докато някой купи трети фонд. Всеки играч получава две уонги заплата, когато дойде неговият ред. След това, ако имате изиграни някакви стокови борси или сгради пред вас, получавате/плащате още уонги, в зависимост от полето, на което е тоукена. Едва тогава можете да играете хода си.

Трите ви действия могат да бъдат някои от следните: да изтеглите карта от вашата банка в ръката си, да премахнете карта от ръката си и да изтеглите нова от базара, да изиграете карта от ръката си, да продадете изиграна сграда или стокова борса и да си купите застраховка или фонд. В първите няколко рунда ще ви си мислите, че нищо не се случва и само безсмислено теглите и махате карти. След това изведнъж играта се раздвижва и бързо започвате да печелите и губите пари – всичко зависи от вас (и зарчето). Една от предложените стратегии е да играете сгради и стокови борси по време на Рецесия, защото са евтини и след това да ги продавате по време на Възстановяване или Растеж. Искам да отбележа, че по време на Стагнация и Рецесия тези карти може да са евтини за играене, но и ви струват пари в началото на хода, докато по време на другите две фази ви носят приходи.

Да строя или ги разплача - вечният въпрос...
Да строя или да ги разплача – вечният въпрос…

Умелото планиране и късметът са това, което ще ви помогне да спечелите на Wongamania. Играта изглежда сложна в началото, но бързо се вниква в правилата. Решението за няколко режима на игра беше доста приятна изненада, тъй като улеснява разучаването на играта, както и позволява да играете с по-неопитни играчи. В зависимост от избраният режим, Wongamania продължава между 30 минути и час и нещо, а зелените и червени карти я правят достатъчно непредвидима, за да не омръзне бързо. В този ред на мисли – не се учудвайте, ако посягате по-често към кутията, тъй като играта предлага солидна доза забавление, щом веднъж научите правилата.

wongamania grade

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Може би

Wongamania има лек вариант, подходящ за бързи и леки игри. Езиково зависимите компоненти, обаче, могат да се окажат проблем.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Може би

Общуването с другите не е приоритет в играта, но пък прецакването им е!


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Независимо от голямата доза късмет, внимателното планиране и управление на инвестициите ще ви задържи дълго време на върха на икономическата пирамида.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Едва ли

Играта е лесна за научаване, особено в лекия си вариант. Въпреки това, четенето на всяка карта и нейния ефект може да откаже по-несериозните.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Wongamania не е заглавие, което ще ви държи будни по цели нощи в мислене на стратегии. Играта има своя чар, но определено не е hardcore.