galactic strike force 1Играта, за която ще ви разкажа днес е дело на Greater than Games – американска компания, която е известна най-вече с успешната си серия игри във вселената Sentinel Comics. Именно за това е изненадващ фактът, че една от трите им големи игри не се развива в комиксовия свят. Макар и очевидно да споделя същите артисти като останалите игри на компанията, космическата картова игра Galactic Strike Force изглежда като нещо нетипично за Greater than Games. Поне на пръв поглед.

Единственото, от което Greater than Games явно не могат да избягат, е това да правят кооперативни игри. Galactic Strike Force не е изключение от тази традиция, но с това приликите с комксовите игри приключват. Участниците в нея влизат в ролята на пилоти на космически кораби, и то не какви да е, а на най-големите отрепки в Галактиката – престъпници, наемни убийци, космически пирати и контрабандисти.

Срещу вас в Galactic Strike Force ще се изправят няколко огромни заплахи цялата цивилизация в Галактиката. По време на игра ще можете да избирате само по един противник, но е хубаво, че имате както тематично, така и вариращо по трудността си разнообразие от жадни за световна доминация извънземни.

След като изберете персонажите и противника си, трябва да определите трите сектора, в които да се развива действието. Тъй като в Galactic Strike Force са включени доста повече панели със сектори, отколкото са ви нужни за една игра, ще можете да ги комбинирате до безкрайност, което спомага за преиграваемостта на играта. Всеки от секторите има различен ефект, който е голям фактор за стратегията ви и ако го използвате във ваша полза, може да наклони везните във ваша полза.galactic strike force 15

До тук всичко звучи доста стандартно – извънземна заплаха, която може да бъде предотвратена (по някаква необяснима причина) само от отритнати от обществото престъпници, които оставят всичко друго и се втурват на помощ. Сетингът не е кой знае какво, но по мое мнение е по-добра тема от супергероите (въпреки намеците на доста от хората, че играта е просто Guardians of the Galaxy в стил Sentinel Comics).

Самата игра в рамките на тази не особено оригинална вселена обаче, беше това, което не ми хареса. Galactic Strike Force в основата си е нещо като декбилдинг игра, в която изпълнявате различни задачи. В началото започвате с кораб, който притежава малко тесте от подобрения, а срещу вас е изправена огромната заплаха на т.нар. Опозиция – купчина кораби, които се опитват да завземат трите сектора на масата.

Вашата задача е или да изтребите всички кораби на лошковците, или да изчакате те да довлекат големия си flagship, който да набиете. Galactic Strike Force разполага и с по-труден вариант, в който трябва да направите и двете, но не трудността е проблемът на играта. Тя е трудна дори и на нормалната степен, а аз харесвам това качество точно в кооперативните игри.

В различните фази на Galactic Strike Force ще ви се наложи да пътувате и закупувате разнообразни подобрения под формата на карти от сектора, в който се намира кораба ви, след което да инсталирате някои от наличните карти върху космическото си возило. В повечето случаи ще трябва да слагате колкото се може повече подобрения, защото частите могат да бъдат повредени и дори загубени в битка.

Както споменах по-рано, Galactic Strike Force не изневерява на традицията на Greater than Games да разнообразяват игрите си максимално. Като започнем от десетте различни пилоти и кораби, минем през пет кръвожадни противника и стигнем до десетките различни сектори и стотици карти с подобрения, играта предлага много разнообразие от всичко.

Докато играете Galactic Strike Force, неминуемо ще забележите, че в нея се случват доста неща. Огромната купчина жетони и карти оставят впечатление за една доста трудна игра, но на практика правилата на Galactic Strike Force далеч не са сложни. Това, което много затормозява играта обаче е, че в нея трябва да следите много неща и това най-често става чрез излишно количество жетони.