piratoons 1Пиратската тема съвсем заслужено получава своето възраждане в момента. Заглавия като World of Yo-ho преоткриват тази не толкова експлоатирана тематика по уникален и интересен начин. Въпреки това повечето игри от този тип си остават в рамките на доброто старо плячкосване. Една от тях е Piratoons – макар да смесва темата с нетипични за нея механики и чудати илюстрации, тя е точно това, което очаквате от едно пиратско заглавие. С други думи – конфронтация и плячкосване на корем!

Piratoons е дело на Blackrock Games, познати ни с хитовата Celestia и неочаквано добрата AYA. Типично за компанията, играта ви посреща със симпатични илюстрации и страхотни компоненти. Станалата задължителна за темата кутия под формата на сандък присъства и тук, но това, което едва ли очаквате измежду компонентите е втори сандък, който е съществена част от геймплея на Piratoons (Кутия в кутията? InCHESTion един вид? Окей, наистина не ме бива в това…). Отварянето и плячкосването на съкровището в него заема централно място в играта и приложението му е доста оригинално като идея.

В Piratoons играчите поемат ролята на капитани на пиратски кораби (каква изненада!), които се състезават в създаването на най-добре екипирания плавателен съд. Макар че започвате с дребно, едва задържащо се на повърхността корабче, имате възможност да го уголемите, както и да го напълните с платна, оръдия и екипаж. За целта играта комбинира механики като set collection, явно и сляпо наддаване с елемент на бързина. Разполагате с осем рунда да надхитрите конкуренцията си, да грабнете нужните ви съкровища и да съберете най-много точки от правилното им комбиниране.

Гореспоменатият страхотно изглеждащ сандък побира точно определени компоненти – три части за кораб и шест квадратни жетона с „екипировка“. Тези, желани от играчите плочки, са предметът на основната фаза на Piratoons, в която ще се опитате да ги запазите преди останалите пирати. За тази цел разполагате с екипаж под формата на шест цветни мийпълчета. След като капитанът за съответния рунд напълни и отвори сандъка, можете да сложите човечетата си върху всяка от плочките, за да я запазите. Можете да наддавате за тях, но трябва да внимавате с равенствата – те не само че се неутрализират, но и по този начин губите част от екипажа си за съответния ход.

Препоръчвам да загреете преди играта!
Препоръчвам да загреете преди играта!

Пясъчният часовник в Piratoons се обръща в началото на тази фаза, но не се притеснявайте – петнадесетте му секунди не са абсолютен срок, в който трябва да направите изборите си. Ако сте като мен и обичате да се моткате, това е добра новина за вас. Или не съвсем. Часовникът е само ориентир, тъй като наддаването може да продължи и след като времето изтече. Уловката е, че ако песъчинките в него са преминали в долната част, всеки може да изкрещи „стоп“ и да прекрати по-нанатъшното поставяне на пирати върху плячката. Този играч се обозначава с термина „задник“ и въпреки полу-обидното му наименование, в повечето случаи ще искате вие да сте този задник.

Както сами сигурно предполагате, тази фаза е доста хаотична. Особено с повече играчи, наддаването за съкровището е супер конкурентно и трябва да внимавате при поставянето на ценните си човечета. Целенасоченият дефицит на плочките в кутията може да остави някои от приятелите ви поразсърдени, особено ако в групата имате бързаци, които се справят добре с избирането под напрежение. Ако предпочитате да премисляте повечко, е добре да избягвате Piratoons – в повечето групи, с които я тествах още на втората игра се стигна до петсекундни ходове, светкавични рефлекси и нацупени половинки.

Играта се опитва да се справи с това като въвежда някои правила за наддаването под напрежение и не ви позволява да държите повече пирати в ръката си или да ги поставяте на различни плочки с едно движение, но все пак „най-бързият печели“ си остава мотото на тази част от Piratoons. Особено тематично е правилото, че можете да ползвате само едната си ръка за поставянето на мийпълите – какви пирати бихте били ако все още разполагате с двете си ръце, все пак?

След тази фаза е напълно възможно да останете с няколко от дървените човечета от екипажа си на разположение, тъй като не винаги си струва или има нужда да ги поставите всичките. Въпреки че аз лично предпочитам да изравня някой хитрец с последното си пиратче, можете да се възползвате и от допълнителните доходи, които ви носят неизползваните пирати. За всеки такъв мързеливец получавате по един дублон, приличащ прекалено много на гофрета, за да не го наричам по този начин. Победителите от наддаванията си взимат съответните части и могат директно да ги сложат върху кораба си.

Можете да го ползвате и като място за съхранение на гофрети.
Можете да го ползвате и като място за съхранение на гофрети.