[cquote]През 2014 трябва да се случи нещо интересно[/cquote]

След като приключих с обзора на 2013 година, може би ще е интересно да споделя и вижданията ми за следващата. Е, ако сте стигнали дотук и сте прочели какво ми е мнението за отминалите няколко месеца, то сигурно се досещате, че очаквам много повече през идната година. Наистина ми се ще през 2014 всяка компания да си е вземе поука от начина, по който се развива пазара и най-вече от начина, по който се променят изискванията и очакванията на потребителите. Надявам се да се съобразят с това и да не се състезават помежду си, а по-скоро да се съсредоточат към нас и нашия фийдбек.

Основно имам очаквания за големи промени в софтуера и доста надграждане от страна на производителите. Google дадоха добра основа с Android 4.4, който се води да е доста оптимизиран от гледна точка на по-бърза и икономична работа. Надявам се всички да се възползват от това и да направят нещо наистина уникално с предложенията си.

От Apple можем да очакваме само някое революционно решение на всички „проблеми”, защото 2014 ще е годината на iPhone 6, където промените ще са визуални и софтуерни, което ще е голям фурор за света на технологиите. Каквото и да си говорим трябва да признаем, че Apple дърпат конците в някои аспекти на развитието на тази технология и каквото и да измислят все нещо ще е революционно.

Това, което много ми се иска да видя е Windows Phone да стане една идея по-приятен за работа и да няма толкова голямо сътресения за потребителите като мен, след като преминат от Android към WP. За мен това е операционна система с голям потенциал, пък и всички знаем на какво са способни от Microsoft. Това, което се надявам да направят, е да обърнат много сериозно внимание на маркета и приложенията, защото на този етап това им е много слаба страна.

[cquote]Издръжливостта на батериите трябва да е приоритет[/cquote]

В хардуерно отношение ми се иска да видим едно истинско развитие на текущите възможности на телефоните, което да е насочено повече към оптимизация на това, което имаме сега, а не на гонене на чипове с повече ядра и всякакви такива неща. И сега си имаме чипове с голям потенциал, който само трябва да се развие. Да не забравяме и живота на телефоните, което е от изключително значение и, ако не видя някакви иновативни и практични решение за издръжливостта на батериите, определено ще съм адски разочарован.

От всички неща, които очаквам да видя през 2014 година, това което ще ми е най-интересно е прототип на Phonebloks. Това бе една от иновативните идеи, които видях през тази година и ще се радвам да видя, че се работи по този проект. Още повече и Motorola, съответно Google, сe захванаха с това, което значи, че тази идея няма да остане забутана в някой архив.

[cquote]4K, Google Glass и Phonebloks[/cquote]

Ако оставим телфоните малко настрана, бих вметнал, че 4K технологията ще е сред основните технологични новини, за които ще говорим през новата година. Дори 2K технологията ( ако ще се нарича така ) вероятно ще навлезе в телефоните. Имам известни съмнение и за по-сериозни заявка от страна на очилата, които разработи Google, но все пак тук чувствата на всички са смесени и този аксесоар вероятно ще има колкото фенове, толкова и противници. Това може и да откаже компанията от по-сериозни разработки в това отношение.

Е, като цяло това е моят обзор за всичко, което видях през последната година и всичко, което ми се иска да видя през следващата. Надявам се тя наистина да е много интересна и да ни донесе много изненади и много интересни джаджи.

Честита Нова година!