2013

Технологиите не винаги са били на първо място в моя списък с интереси, но поради една или друга причина, през последните няколко години те заемат първо място в класацията ми. Технологиите и технологичните открития са нещо, което движи човечеството и показва какви всъщност са нашите възможности. А те са почти безгранични, стига да имаме възможността да развием потенциала им на 100%. За мен е изключително интересно да следя и по някакъв начин да съм част от новостите в тази сфера и както всеки от вас, аз имам моите добри и лоши впечатления, които изградиха и критиката ми към технологичните постижения в сферата на мобилните устройства през тази година.

[cquote]Думата „умен” вече има ново значение[/cquote]

През последните години света на технологиите показа, че думата „умен” може да придобие всякакви форми и за доста кратко време животът ни се събра в една „кутия” с големината на пакет цигари. За добро или лошо обаче моите виждания за продуктите, които заляха пазара през 2013 година бяха малко по-различни от това, което реално ни представиха водещите технологични имена. В моите очи 2012 година даде много повече за смартфон маниаците, отколкото тази. Не знам дали ние не станахме малко по-капризни или просто всичко е на приливи и отливи, но за мен през последните 12 месеца не видяхме нещо зашеметяващо.

Връщайки се назад, преди около 11 месеца се сещам първо за Sony и тяхната Xperia Z, която и до ден днешен е един от най-красивите телефони, макар да бе задмината от наследника си Xperia Z1. Виждайки какви са параметрите и възможностите му, още тогава си казах, че тази година няма да е толкова силна от гледна точка на иновации в сферата на мобилните телефони. [rquote]Слаби промени в хардуера[/rquote]В последствие се оказах прав, защото сами виждате, че хардуерът не се промени много, с някои малки изключения. Отново си имаме четири ядра и 2GB оперативна (RAM) памет, които така или иначе почти не използваме. В това отношение оптимизацията не бе много голяма или поне не толкова осезаема. Да, всички гледаме тестовете и се радваме като виждаме все по-високи и високи резултати, а дали вече са реални е съвсем друго нещо. Да не говорим, че след това тези числа нямат никакво значение за нас като потребители. Никой няма полза от тези неща и никой няма да стане по-различен, ако телефонът му дава 35 000 точки на AnTuTu. Тук е и причината да казвам, че оптимизация в това отношение нямаше, защото производителите сякаш не ни показаха по правилния начин ползата от този хардуер, а някои от тях дори не го споменаваха в презентациите си. Единство Apple направиха нещо, което бе интересно с добавянето на 64-битов А7 чип, който е два пъти по-бърз от предшественика си.

Това, на което повече се наблягаше, и сякаш беше по-приоритетната цел за всички, бе дисплеят. Full HD вече се превърна в нещо, което се приема за задължителна характеристика от потребителите и ако телефон няма Full HD дисплей, значи за нищо не става. Непрекъснатото натъртване по реклами, презентации и ревюта за 1080р дисплеите направи така, че те станаха критерии за високо качество, което отново не е толкова важно. Вероятно сте засичали коментари по ревюта или статии за някои телефони, които нямат Full HD дисплей. В повечето случаи хората винаги казват „Ъххх, този защо не е с Full HD?!?”. Аз бих попитал такъв тип хора – за какво точно им е Full HD екран, като отново разликата е доста малка. [lquote]Full HD вече е критерий за качество и премиум[/lquote]Знам, че винаги ще се намери някой, който има перфектно зрение и ще започне да вижда пикселчета, което винаги ме е изкарвало извън нерви, защото ми се струва абсурдно. В крайна сметка никой не седи забит на 2см от телефона. Повечето от нас го държат на много по-голямо разстояние, да не говорим, че някои хора си купуват смартфон и ползват една 5% от умните му възможности. За какво са им на такива хора, а и на повече от нас, техно маниаците, такива дисплеи? Наистина ли ви дразнят толкова пикселите или просто обичате да давате повече пари за телефони? Защото именно това се получава с ъпгрейда от 720р на 1080р. Разликата не е голяма, но това е една предпоставка да се увеличи цената. Точно на това разчитаха производителите през 2013 година и това беше и един от акцентите във всеки един телефон. А какво става с консумацията на батерията? После скачаме, че не може да издържи един ден, но в същото време плюем по липсата на висока резолюция. За да не изглежда, че подценявам качеството на Full HD технологията ще кажа, че наистина, ако гледаш 720р дисплей и до него сложиш 1080р картината на втория е по-добра. В това няма спор и няма как да си изкривя душата и да кажа, че 100% са еднакви. Просто на мен ми се вижда безпредметно да се слага Full HD на екран, който е толкова малък и да се жертва живота на батерията, която е много по-ценна.

Стигам и до размислите за софтуера. Да си призная, това може би е единствената част, по която се работеше най-много. Не знам дали производителите не осъзнаха вече, че блъскането на хардуер няма да им продава повече творенията, отколкото добавянето на интересни и полезни функционалности. И тук искам много да подчертая „полезни”, защото в стремежа си да направят телефоните си интересни, водещите марки като Samsung, Sony, LG и т.н. добавиха и някои абсолютно безполезни функции, които са интересни, но няма да влезнат в употреба. Тук в съзнанието ми изплува представяне на Galaxy S4, където компанията говори единствено за добавките в телефона си. Сякаш те първи се светнаха през тази година за това и започнаха да съсредоточават вниманието си именно в тази насока.

[cquote]По отношение на софтуер видяхме полезни добавки, а телефоните станаха все по-интелигентни[/cquote]

Хареса ми идеята, телефоните да могат да вършат доста от нещата, без да се налага да ги докосваш или да правиш някакви по-сериозни манипулации. Добавянето на няколко сензора и малко по-интелигентно измислени приложения направи телефоните доста по-умни от тези, които видяхме през последните 5 години и тази промяна бе като един огромен скок, а не толкова като постепенно надграждане. Лошото е, че в общи линии компании като Samsung само ъпдейтнаха това, което показаха миналата година, което отново не беше кой знае какво. Други пък изкопираха някои функции, за да могат да са в крак с модата, но и тук нищо ново и уникално.

Просто няма как и да не отбележа най-големият софтуерен удар за отминалата година, а именно ъпдейта на iOS. За първи пък от… от самото начало iOS вече изглежда по различен начин. Това имаше своите положителни и отрицателни страни, защото на много хора не им се хареса какво направиха Apple с интерфейса, но е факт, че и те решиха да поемат риск и да предложат нещо различно. С новите си добавки iOS 7 стана една идея по-приятен и функционален за работа, поне в моите очи.

Искам да отбележа с няколко думи, че 2013 година сякаш беше годината на камерите. По един или друг начин всички се избиваха да представят все по-добри и по-добри камери и така се роди и нарицателното „камерафон”. Всички водещи производители представиха доста интересни предложения и дадоха голям избор за нас, феновете. Може би идеята на HTC ми хареса най-много. [rquote]А твоята камера колко мегапиксела е???[/rquote]В много отношения те всяка година рискуват и предлагат нещо, което е различно от останалите. Сега, дали им се получава или не е друга тема, но е факт, че през 2013 година те опитаха една различна стратегия и за мен те имат много голям шанс да направят смартфона с перфектната камера, ако продължат да развиват UltraPixel технологията. За разлика от тайванците, Samsung решиха да не се напрягат много и минаха метър като обединиха своя Galaxy Camera и Galaxy S3 и направиха мишмаш между двете. Крайният резултат не беше лош, тъй като камерата на Galaxy S4, а и всички останали модели за година, предлага доста интересни режими за снимане, които са създадени да улесняват работата с телефона и да са максимално ефективни. За да не останат по-назад, Nokia и Sony също се включиха в „камерафон” войната и направиха телефон, като сразиха пазара с числата си. Apple също се погрижиха и както винаги бяха на ниво със своя iPhone 5S и неговата 8-мегапикселова камера с dual-LED светкавица.

Разбира се, безпорен факт е, че тази година бе посветена до голяма степен на иновативните джаджи и аксесоари към нашите устройства. Става дума за умните часовници като Sony SmartWatch 2 и Galaxy Gear. [lquote]Аксесоар или ненужна добавка е часовникът???[/lquote]Вниманието на всички бе съсредоточено в тях през цялата годнина и всички очакваха да видят, какво толкова ще могат да правят тези устройства. Е, за някои очакванията бяха оправдани, за други не. Този нов клас умни устройства бе пуснат някак си лекичко, с идеята да се пусне едно ухо и да се видят отзивите на потребителите. Не съм сигурен дали те имат голямо бъдеще, макар да носят удобство за собствениците си, но определено, ако производители държат да направят нещо по тях, то цената трябва да е сред приоритите им.

[cquote]2013 => затишие преди буря[/cquote]

В общи линии, 2013 година беше малко като затишие, в което може би повече се проучваше пазара и се правиха планове за следващата година. Компаниите пускаха тийзъри в своите флагмани под формата на добавки и функции, с които искаха да видят как ще се възприемат от потребителите и решат дали има смисъл да се доразвиват през следващата година. За мен всички производители малко успокоиха топката, защото темпото, което бяха подхванали, беше твърде голямо и доста бързо щяха да се изморят. И не само това, но и потребителите щяха да започнат да имат все по-големи очаквания и изисквания, които няма да могат да се покрият на този етап. С леки актуализации на водещите модели от 2012 година, големите имена в бранша в момента са като в затишие преди буря и само може да гадаем какво ще видим.

За да завърша обзора на 2013 година искам да отбележа, че от всички телефони, които успях да отразя и разгледам, за мен LG G2 си остава най-интересният телефон. [rquote]G2 е микс от иновативни решения и функционалности на добра цена[/rquote]Избрах него, не защото всичко в него е перфектно, а просто защото от всички телефони той притежава най-доброто. Разбира се, имам си фаворити във всяко едно отношение, като дизайн, дисплей, преживяване и т.н. G2 малко се позабави с излизането си на пазара, но и стратегията на корейците бе интересна. Въпреки, че ги хулят за добавянето на почти идентични функционалности като Samsung, компанията търпеливо си изчака развитието на пазара и анализира внимателно всичко. Направи телефон, който притежава както тотално иновативни функции, така и такива, които предлагат почти всички други конкуренти. За капак на всичко това, LG не се полакоми да надува цените, а предложи супер мощен телефон на доста ниски цени, което е похвално. Да не говорим, че и това ще е един от телефоните, които вероятно ще получи KitKat най-бързо, което вече не знам дали е критерии за каквото и да било при положение, че тенденцията е никой да не получава големи ъпдейти.

За новина на година мога да посоча сделката между Google и Nestle и промяната на името на следващата версия на Android OS от Key Lime Pie на KitKat. Честно казано, това беше малко като гръм от ясно небе, след като повече от година се говореше на Key Lime Pie и един слънчев ден бум – сменяме името. Сигурен съм, че може да има и някоя много по-запомняща се новина, но в съзнанието ми първо изскочи тази и реших да посоча именно нея.