Неведнъж ще прочетете през следващите месеци, че 2015 е годината на носимите устройства, умни аксесоари или както ви е по-удобно да ги наречете. И това не е лъжа, защото те все повече навлизат в нашето ежедневие и компании като LG, Motorola и Samsung вече се състезават ожесточено за парченце и от тази баница. Днес обаче ще разгледаме един конкретен модел, който лично за мен е в челната тройка, поне на този етап. Това е LG G Watch R, който работи с Android Wear.

В света на този тип устройства, както и на смартфоните, Samsung безспорно е брандът, който има най-много и най-разнообразни предложения. Като започнем от Gear S, който представи последно, преминем през Gear Fit и още няколко други модела, които почти се припокриват. Очевидно обаче Android Wear е бъдещето за тези джаджи, или поне Google се опитва да го пробута по този начин. LG също се насочи към Android Wear, вместо да се мъчи да прави собствени платформи и G Watch R е най-доброто, което компанията може да предложи на клиентите в момента. Всъщност, G Watch R е най-доброто, което може да си купите въобще на пазара в момента. Истината е, че възможностите са много, наистина много, но като се тегли чертата почти всички носими джаджи в момента правят едно и също – нищо. Особено Android Wear, но за това ще стане дума след малко. Масово лъскавите часовници, които са една идея по-красиви и функционални са супер скъпи, с кратък живот на батерията и невъзможност да ги ползвате самостоятелно. Каква обаче е ситуацията с творението на LG?

Дизайн и външен вид

 

Корейците са известни с това, че правят наистина много проучвания преди да пуснат нещо на пазара. Такава беше историята с изместването на Power бутона отзад и LG G Watch R не прави изключение. Часовникът е плод на няколко години труд и мисля, че инженерите и дизайнерите са се справили добре. Искам да отбележа отсега, че вкусовете на всеки един от нас са различни, а като стане дума за часовници сме още по-претенциозни, затова не ангажирам никой с мнението си. За мен LG G Watch R е часовникът, който бих си купил, ако трябва визията да ми е основен критерий. Изработен от неръждаема стомана, с масивна визия и кръгъл дисплей, G Watch R е в топ листата ми за умни аксесоари, като дори измества и Moto 360. Часовникът има и коронка, която допълнително му придава един стилен, но в същото време масивен завършек.

G Watch R

Това не е часовник за хората, които държат на по-класическото излъчване. [lquote]Чудесна визия и качество на изработка[/lquote]Бих казал, че LG G Watch R е малко по-модерен, може би малко по-младежки, но все пак е подходящ да се носи както със спортно облекло, така и с костюм. Поне при мен изглеждаше добре и в двете ситуации и привличаше вниманието на хората около мен. С него 100% ще имате една доза повече внимание върху себе си, отколкото с някой друг модел, но това пак си е до личен вкус. G Watch RЕдинственото, което може да развали малко цялата тази картинка е каишката. В началото няма да ви направи впечатление, но с времето започва да ѝ личи, че е ползвана и това води до малко грозни следи. Самата закопчалка също е пластмасова, което на мен не ми хареса.

LG G Watch R е с тегло от 62 грама, което отново е повече от Moto 360, но не бих казал, че е достатъчно като за тази визия. На пръв поглед часовникът изглежда супер масивен, но реално дори и от метал, той не е много тежък, за да го усетите добре на ръката си. Ако сте свикнали с тежки часовници, съм на мнение, че няма да може лесно да свикнете с модела на LG. Друг неприятен момент е липсата на разновидности в цветовете. Предложението е само едно – в черно. Истината е, че и така, само в черно, той ще ви отива на почти всяко облекло, че дори може да мине и за женски, но ако искате да направите изненада на гаджето си с избождащо очите розово или нещо подобно, няма да можете.

Хардуер

 

От гледна точка на хардуера, мисля че тук сме пълна десятка. Започваме с дисплея, който е 1.3-инча Full Circle P-OLED с резолюция от 320 x 320 пиксела и 246ppi. С точност той е с диаметър от 33мм, ако за някой това е супер важно. Впечатленията ми от него са, че предлага изключително наситени и ярки цветове, като единствено може на моменти да отчетете леки отражения, ако навън е много светло. Qualcomm Snapdragon 400 чипсет с четириядрен процесор на 1.2GHz, 512MB RAM, 4GB вътрешна памет, 3GB от които могат да се ползват. Човече, това характеристики на часовник ли са или на смартфон? Не е за вярване какво чудо се крие под капака на този аксесоар. Повтарям – аксесоар. Допреди година това бяха спецификациите на телефон от среден клас, а днес ги имаме в часовниците. Нямам какво повече да коментирам по тази тема.

Тук ще споделя и мнението си за батерията. Тя е 410mAh и в общи линии навсякъде ще прочетете, че издържа около 2 дни или максимум 2 дни и половина. Така е, това не е нещо недостижимо за LG G Watch R, но при едно условие – изключвате функцията за „винаги включен дисплей“. Иначе, и да се напъвате, няма да изкарате повече от ден и половина и то в най-добрия случай. На практика имаме работно време около ден, това е. Повече няма как да стане при положение, че дисплеят е в режим „винаги включен“ и фейса ви скапва от нотификации. Макар това да е най-голямата батерия, която до момента сме виждали в часовник, екранът и хардуерът си казват своето. Хубавото е, че зареждането е лесно, защото само го слагате на док станцията и за около 30 минути той пак е на 100%. Така да се каже, дори и в офиса да ви замине батерията, докато драснете два имейла и вече ще е готов.

Не мога да дам становище дали това е достатъчно. Който и да питате, никога не е доволен от живота на батерията на което и да е негово устройство. При тези джаджи това е положението – ден или два в най-добрия случай. За мен не беше голям проблем и колкото и да съм го цъкал, докато разуча какво може да прави, батерията не падна преди края на деня, а моят работен ден не е малък. Далеч съм от мисълта, че някой ще го ползва непрекъснато за смарт функциите му. [rquote]Това е най-добрата хардуерна конфигурация в Android Wear устройство[/rquote]Аз поне като се прибера изключвам връзката му с телефона, защото не ми трябва. Нощно време е същото, но някой може и да не го прави и тогава не знам колко ще изкара.

Финално по темата с визия и хардуер – този часовник си заслужава, ако визуално отговаря на изискванията ви за визия. Знам, че има Samsung фенове, които няма да сменят за нищо на света марката, Moto 360 също е фаворит за много хора, но той може би е малко по-стилен и изчистен. Не мога да не отрека, че все още чакаме и Apple, които само ни пуснаха мухата и сега очакваме излизането на Apple Watch през април. Както се казва, има какво още да се види и то не от кой да е. Не искам да засенчвам и ASUS, които също имат един много як часовник в лицето на Asus ZenWatch. Въобще, изборът от визуални предложения не е никак малък, но LG G Watch R със сигурност е един от фаворитите. Като качество на дисплея е без сериозни забележки, да не казвам, че трябва да ги похвалим стабилно, че направиха кръгъл дисплей, без да режат от долната му част, както направиха Motorola и Alcatel. Хардуерът пък е като за телефон, а батерията е като на всеки друг. Имаме и IP-67 сертификат, защитаващ до някаква степен от вода и прах, но не оставяйте с впечатлението, че ще може да си се гмуркате с него. Знаете какво ми е мнението за тези сертификати все пак. Може само да поздравим корейците за добре свършената работа като за първи модел и да се надяваме, че ще видим нещо още по-яко тази година.