„Avengers assemble!“ – може би сте чели/чули тази фраза неведнъж напоследък. Комиксите за супер герои, а в последно време и филмите, са станали част от нашето ежедневие. Очаквано, имат своя дял и в сферата на настолните игри. Конкретното заглавие, което имам предвид е Legendary: A Marvel Deck Building Game (няма да го повтарям цялото…). Това е игра изцяло с карти, очевидно от тип deck building – създаване на тесте. За тези от вас, за които това е нов термин, в този тип игри започвате с малко тесте от базови карти и по време на игра събирате по-силни карти (абе, Доминион, бе!). В Legendary управлявате екип от супер герои от вселената на Marvel и заедно с приятелите си се борите срещу злодея и неговите слуги, за да спасите града. Тривиално, но какво повече да иска човек от такава история – големият лошковец иска да унищожи всичко, а това дава възможност за героите да блеснат, да се покрият със слава и да бъдат, ами… герои!

Отмъстителите са избрани за лице на играта
Отмъстителите са избрани за лице на играта

Legendary идва в малко по-голяма от обичайната за настолна игра кутия. В нея ще намерите книжката с правилата, полето за игра и, разбира се, карти. Да не очаквахте още някакви компоненти, та това е дек билдър, все пак! Хубавото е, че от Upper Deck Entertainment са сложили достатъчно картончета с поле за надписване, за да може лесно и удобно да сортирате картите за съхранение и по-бързо нареждане в началото на играта. Артът върху картите е много красив и ще се хареса на феновете на комиксите. Разработчиците са успели да намерят баланс между герои и злодеи – нито едните, нито другите са повече като брой и са достатъчно разнообразни. Не само това, ами уменията и имената на картите са съобразени с конкретният герой и няма да видите едно и също заглавие на един и същ ефект при различни герои.

За съжаление изработката на картите не е първокласна. За това препоръчвам, въпреки, че инвестицията за 500+ карти изглежда голяма, да ги сложите в протектори. Полето за игра е достатъчно голямо, за да събере всички карти, които ще ви трябват по време на игра. Отделено е място за всеки тип от тях, но двете най-важни отделения върху борда са града, който нападат злодеите и от който се опитват да избягат, и HQ – огромният кораб на ЩИТ, от който си купувате герои. Градът е разделен на пет района – злодеите влизат в него през подземията и излизат в банката. От там се качват по покривите, след което излизат на улицата и накрая бягат през моста, ако не успеете да ги спрете. В някои отношения Legendary много прилича на Thunderstone и тези, които са запознати с нея няма да имат проблем бързо да навлязат в играта.

Книжката с правила е доста подробна
Книжката с правила е доста подробна

Преди да започнете, си избирате главен лошковец (Mastermind), слуги и герои.

Също така си теглите схема, която указва при какви условия губите. В зависимост от броя играчи, в книжката с правилата има таблица, инструктираща ви колко слуги и герои да вкарате в игра. След това всеки от вас получава няколко агента на ЩИТ и играта започва. Крайната ви цел е да съберете достатъчно герои, за да имате силата да ударите Mastermind-а четири пъти, преди условието му за победа да се е изпълнило. За да мога по-подробно да се спра на процеса на игра, обаче, се налага първо да ви запозная с картите. Преди малко споменах, че играта идва с 500+ карти. Това не трябва да ви плаши, тъй като реално в игра се ползват не повече от половината, като по този начин всяка сесия е различна. Картите бих могъл да разделя на три основни вида – злодеи, герои и други.

Видовете карти в играта
Видовете карти в играта

Картите на злодеите в Legendary са два вида – Mastermind и слуги. Mastermind-ът е главният лош, който иска да пороби света, изтреби всички котенца, наложи вето на дюнерите и какъвто още кошмар си представите. Всеки от тях има пет карти – една основна указваща кои са неговите слуги и какъв е специалният му удар и четири, които реално вие нападате, всяка с различен ефект. Слугите биват два вида – низши злодеи и хенчмени. Низшите злодеи са разделени на групи, спрямо героя, чийто враг са в комиксите, което е як тематичен тъч за феновете на последните. Хенчмените също са разделени на групи, но са по един вид на група. Всяка карта на злодей има няколко характеристики – точки атака, които са нужни да го победите и специални ефекти. Специалните ефекти са Master Strike, Ambush, Fight и Escape. Те се активират при появяването му в града, битката с него и евентуалното му бягство (защото злодеите обичат да излизат драматично).

С напредването на играта ще имате все повече герои
С напредването на играта ще имате все повече герои

Върху картата на всеки герой ще откриете символи, указващи групата, към която принадлежи (Отмъстителите, X-men, ЩИТ), типът атака (силов, от разстояние), колко атака има, колко пари са ви нужни за да го купите, както и какви пари ви носи той. Освен това, героите имат и специални умения, които ви позволяват да правите комбота, ако изиграете правилно картите си.

Злодей отвлякъл случаен минувач
Злодей отвлякъл случаен минувач

Другите карти са странични минувачи, рани, Scheme Twist и Master Strike. Страничните минувачи са тези обикновени хорица, които във всеки филм/комикс/игра със супер герои имат нещастието да са на грешното място в грешното време. Те постоянно ще бъдат отвличани от злодеите и ще трябва да ги спасявате, не само защото носят точки на края на играта, а и защото ако злодеи избяга със страничен минувач, има минуси за всички ви. Раните са карти без ефект, като основното, което правят е да пълнят тестето ви и да пречат на изтеглянето на хубави карти в ръката (доста “боли” като ги изтеглите). Scheme Twist и Master Strike картите задействат ефекта, който е написан на схемата, която теглите в началото на играта или на основната карта на Mastermind-а.

Подредената игра
Подредената игра

След като сте наредили игралното поле на Legendary, е ред на първия от вас да започне хода си. Той е разделен на три фази, които с времето ще започнете да изпълнявате машинално. Най-напред отваряте карта от тестето със злодеи и го поставяте на първото поле на града. Ако то е заето, избутвате злодеите едно поле нататък. По този начин е възможно даден злодей да избяга, а това са черни точки за героите. При всеки избягал злодей активният играч маха герой от HQ-то и го замества с нов. Ако пък е отвлякъл страничен минувач – всеки маха една карта от ръката си. И ако това не ви е достатъчно и избягалият злодей има Escape ефект – изпълнявате и него. Накратко – пазете гражданите и не оставяйте злодеите си да се разхождат безпризорно!