Какво би се получило ако обедините Каркасон и Катан? Аз бих заложил на Ilôs – едно доста приятно и леко заглавие, особено подходящо за игра със семейството. В нея ще се надпреварвате да строите мини, да плячкосвате древни храмове и дори да пиратствате, в опитите си да станете най-богатият търговец на архипелага. Това става чрез поставянето на вашите пионери и придвижването на корабите ви по красиво изрисувани плочки, изобразяващи островите на Ilôs.

Освен това имате и различни жетони като стойност.

Още с отварянето на кутията бях изключително приятно изненадан, че всички жетони в играта са принтирани на черен картон. Погледнати отстрани, не се вижда грозно сиво, а плътно, матово черно. За незапознатите, аз съм от онези ненормалници, които си оцветяват жетоните на игрите с маркер отстрани, за да стоят по-добре на масата. Якото е не просто, че са черни, а и самият картон е по-качествен – всички ресурси в играта са от по-дебел и стабилен материал.

Фигурките се връзват страхотно с борда.

Останалите компоненти не отстъпват по качество – получавате шест цвята кораби и пионери, детайлно изрязани от дърво. Те са със собствен дизайн, вместо да са класически мийпъли. Освен всичко това, играчите крият ресурсите си зад паравани, като отпред има плочка, на която следите колко и какви блага получавате всеки ход.

 

Началната подредба.

Съберете дружината около масата (като внимавайте да не сте повече от петима)! Архипелагът на Ilôs е сред най-новите географски открития и вие, като търговци, държите да сте сред първите, които ще вкусят от богатствата му. От кутията отделете по четири плочки за всеки играч – ще забележите, че са шестоъгълни, изобразяващи острови, богати на различни ресурси. Това е катанската следа. Също така тази идея адски много ми харесва, защото играта променя мащаба си според броя играчи – с двама ще изследвате малка карта от осем плочки, докато с четирима ще ви трябва повече място на масата, за да наредите шестнадесет шестоъгълника. Идеално решение за промяна на времетраенето на играта, без да се чупи геймплея по някакъв начин.

Винаги трябва да имате избор за ново поле.

Процесът на игра в Ilôs е доста лесен и приятен. В началото от купчината теренни плочки се разкриват три и всеки играч слага по една плочка и поставя свой кораб на някой от островите върху нея.  След като е поставена плочка, се открива нова, за да може винаги да има избор между три варианта. Тук е каркасонската следа – когато полагате нов терен, или с други думи, разкривате нови острови, то задължително поставената плочка трябва да съвпада със съседните си и да разширява поне един остров. След като всички играчи са поставили по една плочка започва същинската игра.

Различните видове карти в играта.

Действията в Ilôs се определят от картите в ръката ви. Започвате с пет, като на хода си можете да изиграете всичките, ако имате тази възможност. Те са ограничени само от картите ви, което е добро стратегическо решение – дали ще се впуснете смело напред, или ще си запазите карти за после, за да можете да избухнете в един ход, зависи изцяло от вас. Интересно дизайнерско решение в играта е, че всяка карта има две приложения – или използвате нейния ефект, или плащате с нея за да ползвате ефекта на друга карта. Това е показано в двата горни ъгъла на картата – вляво е ефектът, вдясно – цената. Някои карти ще ви позволят да поставите нова плочка или да преместите корабите си, докато с други ще строите мини или пазари, които да ви носят ценни ресурси.

Добре е да пазите плячката си скрита.

Островите на Ilôs са древни и сред тях ще откриете останки от много цивилизации, чийто изоставени храмове са свободни за плячкосване и ще ви донесат незабавно злато. Както знаете, златото е най-любимото богатство на всички, тъй като не се разваля и цената му никога не пада. Бъдейки търговци, не е трудно да се досетите, че крайната ви цел в играта е да бъдете най-богат. За целта ще искате не само да имате много мини, но и да вдигнете максимално цената на вашето благо. Картата, с която ще правите това изисква от вас да платите един ресурс, в замяна на което вдигате с един пункт цената му. Но… за цялата игра можете да вдигнете общо осем пункта от общо двадесет и пет, така, че ще трябва да сте бързи в надпреварата си с другите играчи.

На гърба на паравана имате всичко нужно.

Ако пък решите, че грубата сила е по-вероятно да държи останалите кротки, докато си изпълнявате плана, можете да отделите един от корабите си, за да бъде пират. На някои теренни плочки има пиратски бърлоги – поставите ли ваш кораб там, всички острови свързани с тази плочка са под вашата заплаха. На почти всички карти има две цени – нормална и пиратска, като пиратската често е двойна. Бъдейки под заплаха, опонентите ви ще трябва да плащат солено, за да строят на тези острови, което значително намалява техните възможности.

Богатствата ви се трупат.

След като сте приключили с харченето на карти, си теглите три карти плюс една за всеки ваш кораб в игра (освен пиратските) и получавате ресурси. За всеки жетон ресурс на плочката пред вашия параван получавате по един жетон ресурс, който поставяте зад паравана. Ако се чудите как става това – по островите е пълно с мини, които чакат вашите пионери. За всяка ваша мина поставяте по един ресурс на плочката пред паравана ви.

Цената на благата расте постоянно.

С това вашият ход приключва и е ред на следващият играч. Редувате се така, докато някой не постави последният си пионер. Довършвате рунда, така, че всички да са играли еднакъв брой рундове, вдигате параваните и броите блага. Най-богатият печели. Това е. Бих казал, че за семейна игра Ilôs е доста приятно заглавие, но за съжаление като повечето игри от този тип, по-опитните играчи бързо ще намерят лесни стратегии за спечелването им.

Време е да броим точки.

Най-добрият начин да играете Ilôs е просто да се наслаждавате на лекият и приятен геймплей, защото състезаването за победа, често убива кефа от играта. Ще дам бърз пример – успее ли един играч да завземе четири-пет мини от един вид, след което да надуе цената на този ресурс до максимум, много трудно ще успеят другите играчи да го настигнат. За това съберете семейството около масата и заложете на забавлението! Все пак ако искате да се карате, винаги има Монополи и Uno…

Изследваме на макс!

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Играта е бърза и лека. Подрежда се и се прибира бързо, идеално решение за след вечеря и преди лягане.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Едва ли

Почти нищо в играта не ви кара да имате взимане-даване с другите играчи.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Може би

Въпреки, че е леко заглавие, Ilôs предразполага към използването на стратегия. За съжаление, това не е толкова награждаващо, колкото си мислите.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

С бързи и лесни правила, това е още едно заглавие, с което да приобщите нови хора към необятния свят на настолните игри.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Кое от бърза и лека игра не разбрахте? Ilôs е филър! Тя е за начинаещи играчи и в нея няма нищо, което да хване окото на хардкор играч.