codenames 1Създаването на хитова настолна игра е нещо, което просто се отдава на някои дизайнери. Те сякаш стават всяка сутрин от леглото, пълно с вашите пари и малко след като си измият старателно зъбите, но преди да направят и консумират сутрешното си кафе, съвсем небрежно пускат нов хит. Изглежда толкова лесно! А когато същите тези супер популярни дизайнери решат, че губят уменията си и имат нужда от опреснителни уроци, те отиват при Влада Хватил.

Темата днес няма да се върти около създаването на хит, обаче (за подобен урок цъкни тук). Или поне не точно. Както надявам се знаете, Влада Хватил е бог на разнообразния дизайн и винаги успява да ни изненада. Ето защо когато той обяви, че работи върху шпионска парти игра, и то непосредствено след излизането на Spyfall, всички бяхме заинтригувани дали г-н Хватил ще успее да продължи победната си серия.

Влада хез дън ин аген!

Или казано по-простичко – Codenames, новата игра на хитовия дизайнер, се превърна в хит (повторението е целенасочено)! Чудя се само дали Влада достигна момента, в който може да продава празни кутии с името си, или все още му се налага да поизмисля някой друг добър дизайн? Като се има предвид, че Codenames не изглежда като нещо особено на външен вид, май мога да си отговоря и сам…

Е, тази не е съвсем празна!

И така – Codenames, поредната игра на асоциации. Концепцията за предаване на определена информация чрез методи, различни от директното съобщаване като че ли е родила повече заглавия, отколкото имаме нужда. Тъй като сред тях са страхотни заглавия като Dixit и Hanabi, не мога да не повдигна въпроса готова ли е играта на Влада за конкуренцията в жанра?

Codenames се различава от подобните заглавия, тъй като на пръв поглед тя поставя стандартната концепция за игра на асоциации в рамките на истинска тема. Играта твърди, че разделя участниците в нея на два отбора тайни агенти, чиято цел е да влязат в контакт с членове на тяхната организация, без да споменават директно техните кодови имена. Всеки отбор излъчва шеф, който знае самоличностите на неговите агенти и има за цел да даде на останалите играчи такива указания, които да им послужат в откриването им.codenames 5

Казано по този начин, описанието на играта звучи така, все едно тя наистина има тема и тук идва първата ми, макар и не много сериозна, критика. Codenames е просто игра на думи и асоциации, макар и те да са доста хитро обвързани с идеята за тайни агенти, които влизат в контакт едно с други посредством кодови думи. Това се усеща веднага, щом наредите първата си игра на масата – агентите, които трябва да познаете са просто 25 карти с думи на тях. Да, обвивката им изглежда добре, но ако сте разчитали на повече от темата, ще останете разочаровани.

Това съвсем не пречи на Codenames да бъде една страхотна и, най-вече, оригинална игра на асоциации. Причината за това е, че тя използва идеята за предаване на информация по много интересен начин. Както казах във всяка сесия пред вас има двадесет и пет думи, наредени в квадратче, пет на пет. Ролята на така наречения „spymaster“ (или просто шеф) от всеки отбор е да предаде на останалите членове местоположението на техните осем/девет думи (или агенти, ако предпочитате тематичното обяснение) в това квадратче.

codenames 6
Разположението за сесията изглежда по този начин.

Шефовете разполагат с карта-ключ, която теглят на случаен принцип в началото на играта и им показва как са разпределени червените и сините агенти. Заедно с тях има сиви полета, наречени случайни минувачи, които не членуват в никой от отборите, както и едно черно поле – за него след малко. Водещите двата отбора в Codenames имат много важна функция – те подават думите, с които останалите играчи трябва да асоциират някоя от картите на масата.

Реализацията на последното според мен е причината Codenames да е толкова успешна и интересна игра. Уликите, които давате на останалите като шеф, трябва да бъдат съставени от една дума и една цифра. Думата най-често е обвързана с една или повече от картите на масата, а цифрата показва на вашите агенти колко точно карти свързвате с тази дума. На практика можете просто да подсказвате всяка дума една по една и винаги да познавате, но всъщност в повечето случаи ще искате да подтиквате отбора си към по-големи предизвикателства, тъй като играта е състезателна.codenames 7