Кутията е доста симпатична
Кутията е доста симпатична
Главният нинжда лошковец
Главният нинжда лошковец

Нашата история започва с падането на първата снежинка над малко японско село. Фермерите са се трудили много през годината и хамбарите им са пълни. Богата реколта обаче не означава само хубава зима, но и опасности. От планините слиза клан нинджи, дошъл да напълни избите на крепостта си с храна наготово. Треперейки за живота и реколтата си, ужасените селяни са наели седем ронина (за незапознатите това са самураи, останали без господар), които да ги защитят.

7 Ronin е интересна тактическа игра на Grey Fox Games, в която двама души се изправят един срещу друг за съдбата на малко японско село. От едната страна са седем ронина, готови на всичко да защитят жителите му, а от другата клан безмилостни нинджи, които няма да се спрат пред нищо, за да изпълнят целта си. Говорейки за цел, в 7 Ronin победата се постига или когато нинджите окупират достатъчно голяма част от селото или избият всички ронини, или когато последните удържат селото достатъчно дълго или избият всички нинджи.

Тематичността е силно застъпена
Тематичността е силно застъпена

Няма да намерите много компоненти в кутията, но и това, което ще откриете е изключително красиво и качествено като изработка. Освен основното поле за игра (карта на селото), има и две по-малки карти, по една за всеки от играчите и с различен дизайн. Тази на ронините е изкусно нарисувана, докато на нинджите е просто драсканица в пясъка (буквално). Карти за ронините и лидера на нинджите няма… те са по-скоро плочки с формата на карта (толкова са дебели). За всеки провалил се самурай ще намерите цветен дървен пул и стикери с ликовете им, които да залепите на пуловете за по-лесното им идентифициране. Също така са ви предоставени 50 черни дървени шурикена, изобразяващи нинджите и дървен куб за отбелязване на рундовете. Последни са книжката с правилата и два паравана, с които всеки играч да крие действията си.

Подредбата на играта е изключително бърза и лесна – поставяте основното поле за игра на масата и слагате кубчето за отмерване на рундовете на първото квадратче от скалата за време. Единият играч взима всички плочки и пулове за ронините, както и своята карта на селото и параван. Другият играч получава плочката с лидера на нинджите, върху която слага четиридесет шурикена (нинджи), а останалите отделя в обща купчина. Освен това слага пред себе си другия параван заедно с картата на нинджите.

Играта се подрежда бързо и лесно
Играта се подрежда бързо и лесно

Искам да отделя специално внимание на картата на селото (основното поле за игра). Върху нея е представена почти цялата информация, която ви трябва в играта. Тя е разделена на няколко района. Всеки един от тези райони има специален ефект, който нинджите могат да използват. В лявата част на картата е скалата за време – на нея са отбелязани рундовете, като за всеки рунд са посочени максималният брой зони от селото, които нинджите могат да нападат, както и минималния брой нинджи, които трябва да атакуват този рунд.

Самата игра протича в осем рунда (максимум), като всеки рунд е разделен на три фази – разпределение, битка и разчистване. В първата фаза всеки играч разпределя силите си тайно, върху своята карта. Ронините решават кои зони на селото ще патрулират, като не може да слагате повече от един в зона от селото (освен Тасуке). Играчът с нинджите решава колко от своите сили ще отдели, съобразявайки се с ограниченията на съответния рунд. Всяка зона от селото има ограничение колко нинджи могат да бъдат изпратени в нея в разпределителната фаза. Това ограничение важи само и единствено за тази фаза. Когато и двамата сте готови, едновременно премахвате параваните си и пренасяте силите си от вашите карти върху основната.

Битката за селото в разгара си
Битката за селото в разгара си

По този начин зоните на селото се разпределят на три – окупирани (само с нинджи), свободни (празни или с ронин) и размирни (нинджи и ронин). С това разпределението приключва и е време за битка. В началото на битката използвате уменията на своите ронини. Всеки от тях има собствено специално умение, както и изисквания към него.

Например Хайай може да се премести в окупирана територия, ако самият той се намира в свободна и в окупираната няма друг ронин (освен Тасуке). Други ронини ще ви позволят да махате нинджи или да ги гоните от един район в друг. След като изиграете всичките специални умения на ронините, е време за битка. Взимате шурикените от всяка размирна зона и ги разпределяте по плочката на патрулиращия в нея ронин. На плочката на всеки ронин са нарисувани рани, върху които поставяте шурикените. Щом запълните всички рани, ронинът е убит – обръщате плочката му на обратно и поставяте пула му върху нея.

Битката приключва когато няма повече размирни зони в селото. Ако нинджите са успели да окупират даден район, използват неговото специално умение. Например стражевата кула позволява да нанесете по една рана на всеки ронин в съседна зона или ако сте окупирали обора – да вземете два шурикена от общата купчина и да ги добавите към силите си върху картата на нинджа лидера. След като сте готови с използването на ефектите на зоните в селото, проверявате дали някой изпълнява условията за победа. Ако не, махате пуловете на ронините от селото, слагате обратно параваните, местите куба на следващия ход и повтаряте.

Саможертвата в името на доброто е висш идеал за ронина
Саможертвата в името на доброто е висш идеал за ронина

Има една специална зона, в средата на селото, която се нарича “The Green“ или селския площад. Тази зона не може да бъде окупирана. Вместо това на всеки ход, нинджите могат да поставят един шурикен в нея. В началото на разпределителната фаза за всеки шурикен на площада можете да увеличите лимита на някоя зона с едно и да изпратите повече нинджи там. Ронин може да бъде изпратен на площада само ако там вече има поне един шурикен. Битките там протичат по друг начин – вместо да получи рани, ронинът изпратен там премахва всички шурикени от площада директно в общата купчина. Също така специалните умения на ронините, както и на зоните на селото не действат в тази зона.

От Grey Fox Games са отделили време не просто да предоставят хубава игра, но и да пренесат атмосферата на Япония. В книжката ще намерите предистория на конфликта, детайлна информация за всеки самурай и ефект на район от селото. Освен това от вътрешната част на всеки параван ще намерите същата тази информация в съкратен вид, което много улеснява процеса на игра. За да бъде още по-лесно са я изкарали и на последната страница на книжката с правилата.

За всеки играч - различно поле, страхотна идея!
За всеки играч – различно поле, страхотна идея!

7 Ronin предлага много интересен поглед върху тактическите битки между двама играчи. Вместо да играете с подобни фракции, всеки получава напълно различно изживяване. От Grey Fox Games препоръчват след приключване на играта да размените ролите си и да пробвате пак, за да може да изпитате пълния тактически потенциал на играта. Абсолютно е така – имате усещането, че играете друга игра – тактиките и геймплеят се променят напълно.

За заглавие от този калибър, 7 Ronin предлага изключително интересни решения на често срещани проблеми. Не само, че най-важните неща като умения, ефекти и ред на хода са описани на няколко места, ами и е отделено специално внимание кога съответните ефекти не могат да се изпълняват. В книжката ще намерите цял абзац, който изброява всички умения на героите, както и ефекти на зоните на селото, които не действат в The Green. Компонентите са изключително качествени, а решението със стикерите върху пуловете улеснява играта неимоверно. Самият процес на игра също е много изчистен и бързо ще свикнете с него, дори и със завъртените имена на ронините. Въпреки, че не е голямо заглавие, 7 Ronin е тематична, забавна и определено ще ви накара да размърдате сивото си вещество.

7_Ronin_gameboxgrade

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Не

Играта е силно тактическа и само за двама играчи. Може би не е най-добрият избор за семейна вечер.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Едва ли

Имате постоянна комуникация с противника си при изпълняването на уменията и ефектите в играта. Но това е всичко.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Всичко в 7 Ronin се върти около правилно разпределение на силите ви и предугаждането на хода на противника. Истински рай за тактиците.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Не

Всеки ронин със собствено умение, а зоните в селото с различни ефекти. Само това докато обясните и сте загубили несериозните играчи.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Може би

7 Ronin не предлага особено разнообразие, но винаги можете да измислите нови тактики и да пробвате нови неща за да спечелите играта по-рано от очакваното. От вас зависи.