В Пандемия има две тестета с карти – Игралните карти и картите „Болести“. Чрез последното играчите определят всеки ход кои са новите заразени градове – в него има по една карта за всеки град на игралното табло. На края на хода на всеки от участниците ще трябва да теглите определен брой карти от там, като всеки град, който е избран по този начин трябва да се зарази с едно кубче от съответния цвят.

Ако в този град вече има три кубчета от един цвят и трябва да сложите четвърто, вместо това настъпва епидемия. В този случай заразата се разпространява в съседните градове, където трябва да сложите по едно кубче от съответния цвят. Важно е да знаете, че ако преминете през достатъчно на брой епидемии или ви свършат кубчетата от някоя болест, ще загубите играта, тъй като болестите стават неконтролируеми.

По-желани от вас ще бъдат Игралните карти обаче. В началото на играта всеки от участниците ще започне с определен брой от тях, като на повечето има изобразени градовете, които са и на игралното табло. Както вече казах, първото им приложение е да ги използвате като билети, чрез които да пътувате до отдалечени места по картата. Уловката тук обаче е, че за да направите това, трябва да изхвърлите съответната карта от ръката си. Най-важното нещо, за което ще използвате Игралните карти, е лекуването на болести.

За да успеете да откриете лек, трябва да донесете пет карти от съответния цвят в изследователски център. Ако успешно откриете лекарство и за четирите болести, печелите играта. Освен това, всеки отделен лек прави премахването на съответната зараза доста по-лесно. Може дори да успеете изцяло да излекувате някоя от тях, след което не трябва да слагате нови кубчета от нейния цвят. За изобретяването на лек ще ви помогне и последното действие – обмяна на знания. Чрез него при определени условия можете да давате или взимате карти от останалите, което доста ще помогне в събирането им, отчасти защото не можете да носите повече от седем карти.

Сред Игралните карти в Пандемия ще намерите и така наречените карти събития. Те ви предоставят еднократна помощ, но всяка от тях е доста силна и може да ви спаси в различни ситуации. Тъй като те са само пет обаче, не можете да разчитате на тях през цялото време. В колодата с Игрални карти ще намерите и не дотам приятните карти Епидемия, които ще намразите още от първата си игра – когато играч изтегли някоя от тях, се случват доста неблагоприятни неща.

На първо място се засилват заразите, което може да доведе до заразяване на повече градове всеки ход. Освен това, ще трябва да заразите града, чиято карта е на дъното на колода болести с цели три кубчета, правейки го особено рисков. На последно място тази карта ви кара да извършите така нареченото „обостряне“. То представлява една доста елегантна механика, чрез която трудността на играта значително се повишава и може да се направи аналог със спешен случай.

пандемия
Игралната карта изглежда доста добре.

Обострянето всъщност става чрез размесването на вече изтеглените карти болести и поставянето им на върха на колодата. По този начин вече заразените градове, които в повечето случаи са инфектирани, могат да бъдат изтеглени наново, карайки играчите да се съсредоточат върху тях. Както казах, механиката е доста интересна, защото ви кара допълнително да бързате, а много често концентрацията ви върху рисковите градове отваря възможности за болестите да се развиват необезпокоявано на други места.

Другото интересно в картите Епидемия е, че чрез техния брой можете да регулирате трудността на Пандемия. Можете да изберете да сложите четири от тях за лесна игра, пет за нормална или всичките шест за особено трудна игра. Освен това, цялото тесте Игрални карти представлява и борба с времето, защото ако изтеглите всички карти от него, ще загубите играта.

Както виждате, Пандемия има доста прости и лесни за научаване правила. Те могат да бъдат обяснени за няколко минути, а разбирането им по време на игра също е доста ефективно, макар и действието да е сравнително абстрактно. Това, което винаги прави впечатление на играчите, е наличието на милион начини (всъщност само три) да загубите играта, и само един път към победата. В резултат на това играта става много интересна, именно защото трудността и невъзможността да се справите с всичко много добре пасват на темата.