Искате различен цвят?
Мастилото PhotoChromeleon може да ви позволи да персонализирате автомобили и други предмети

Представете си, ако вместо да купувате любимите си обувки в синьо или червено, бихте могли да купите един чифт обувки и да променяте цвета в зависимост от това как се чувствате всеки ден. Може би ще решите да добавите многоцветен пламък или интересен принт.

Новото препрограмируемо мастило може да ви позволи да направите точно това. PhotoChromeleon Ink, разработено от лаборатория за компютърни науки и изкуствен интелект, може да променя цвета или шарката на обекта, когато е изложен на UV светлина.

Как са го постигнали?

Екипът на CSAIL е смесил цианови, пурпурни и жълти фотохромни бои в разтвор, който се впръсква върху предмети. Те могат да бъдат от обувки до коли, телефонни или играчки. След това обектът с нанесеното покритие се поставя в кутия с прожектор и UV светлина.

Потребителите избират желания цвят или модел на принт в програмата. С помощта на UV светлината тя активира и деактивира различните цветове. Те издържат на естественото осветление и ако не сте доволни от дизайна, можете да използвате програмата отново, за да го изтриете и да започнете отново. За обекти с размер на обувка или макет на автомобил процесът може да отнеме между 15 и 40 минути.

Този специален тип багрило дава възможност за множество опции на персонализиране. Те биха могли да подобрят ефективността на производството и да намалят общите отпадъци. Потребителите могат да персонализират външния вид на своите вещи в ежедневието, без да е необходимо да купуват един и същ предмет няколко пъти в различни цветове и стилове.

За създаването на PhotoChromeleon Ink, екипът на CSAIL е използвал предишната си система ColorMod за отпечатване на 3D елементи, които могат да променят цвета си. Всеки пиксел обаче е трябвало да бъде отпечатан индивидуално, така че крайният резултат да бъде ниска разделителна способност. Пикселите може да имат само две състояния – прозрачно и индивидуален цвят. Така цветовите схеми са били ограничени. За сравнение PhotoChromeleon Ink предлага висока разделителна способност и богата гама от цветове и шарки.

MIT CSAIL

Изследователите все още работят за усъвършенстване на цветовете на багрилата. Компанията Ford подпомогна финансирането на проекта и прояви интерес към мастилото. Надеждите са, че един ден може да се намалят разходите и времето, необходими за производството на автомобилни части. Благодарение на мастилото може да се съкрати броят на стъпките, необходими за производството на многоцветен детайл. Същевременно ще може да се подобри издръжливостта на цвета от атмосферни влияния или ултравиолетово разграждане.

Един ден може дори да успеем да персонализираме превозните си средства по прищявка според настроението на деня.