Откритието позволява производството на лекарства само с помощта на слънчевата светлина

Екип от учени са изобретили изкуствени листа с микрофлуидни канали. Много от проблемите, с които се сблъскват човешките инженери, вече са били решени от природата, така че изобретателите са съумели да ги използват като отправна точка за своите творения.

Изработването на изкуствени версии на обикновеното листо е изследвана област в продължение на десетилетия. Сега учените могат да се похвалят с нов пробив. Изследователи от Техническия университет в Айндховен са прецизирали дизайна им и го използват за първи път в производството на лекарства.

На заем от природата

Естествените листа са умни малки машини. Те събират слънчева светлина. Енергията се използва от хлорофилните молекули за захранване на химическа реакция, която превръща CO2 и вода в глюкоза. Растението използва тази глюкоза за енергия и изхвърля кислорода като отпадъчен продукт.

Изкуствените листа са предназначени да имитират този процес. Те са направени от полупрозрачни материали. Това позволява навлизането на слънчевата светлина и насочването й към малки микрофлуидни канали, които от своя страна преминават през материала като вените в човешкия организъм. През тези канали тече определена течност. Идеята е енергията от слънчевата светлина да предизвиква химична реакция в тази течност, превръщайки я в нещо полезно като лекарство или гориво.

Новият дизайн на изкуствените листа се основава на предишния прототип на екипа, представен през 2016 г. Тогава устройството е било изработено от силиконов каучук. В новата си версия, той е заменен с плексиглас по няколко причини:

  • материалът е по-евтин и лесен за приготвяне в по-големи количества;
  • има по-висок коефициент на пречупване, така че светлината да остава по-добре оползотворена;
  • може да се добавят повече видове светлочувствителни молекули в него. В резултат на това всички химически реакции са възможни в този реактор по цялата ширина на спектъра на видимата светлина;
Обещаващи резултати

Екипът го подложи на изпитание и откри, че е в състояние успешно да произвежда две различни лекарства: артименсинин, който е ефективен срещу малария и аскаридол, който се използва срещу някои паразитни червеи.

Предвид малкия си размер и мащаб, изкуственото листо в крайна сметка може да се използва за производство на лекарства и други молекули точно там, където са необходими. Лекарствата срещу малария, например, могат да бъдат произведени в тропическите региони, които са най-изложени на риск от малария, като се спестят разходите и проблемите с транспортирането им на дълги разстояния. Може дори един ден да бъде използван за подпомагане на астронавтите при производството на жизненоважни лекарства на Луната или Марс.

Изкуствените листа са перфектни. Където има слънце, идеята работи. Реакторите могат да бъдат лесно мащабирани, а тяхната евтина и самостоятелна енергия ги прави идеално подходящи за рентабилното производство на химикали със слънчева светлина. Добрите резултати предоставят възможност за търговско тестване на технологията в рамките на една година.