В последните седмици служителите от Китайската народна банка намекнаха, че нацията е почти готова да пусне дигитална версия на своята валута. Чрез нея се цели замяна на физическите пари, използвани за потребителски плащания.

Въпроси без отговор

Как ще работи новата валута?! Дали ще използва блокчейн и до колко частна ще бъде системата. Въпреки неизвестността, неотдавнашните публични коментари от служители на централната банка хвърлиха малко светлина върху срока и мотивацията на проекта.

Ето няколко от подробностите

Стартирането му е близо. Колкото и неориентирано да звучи. Някои коментари направени през юли от Ван Син, директор на изследователското бюро на PBOC, навеждат на мисълта, че плановете на Facebook за свой собствен стабилен биткойн, са обвързани със срокове през следващата година. Това ускорява плановете на Китай за въвеждане на цифрова форма на своята суверенна валута.

Спекулативни срокове

В началото на август Му Чангчун, заместник-директор на отдела за плащания на централната банка заяви, че цифровата валута е съвсем близо до излизане. Слухове намекнаха, че може да е факт още през ноември.

Част от мотивацията е защита на паричния суверенитет на страната. Електронните методи за плащане вече са повсеместни. Популярните мобилни приложения, които обработват трилиони долари на тримесечие, бързо премахват необходимостта от парични транзакции.

Предимството на издадената от централната банка дигитална валута пред платежните платформи, контролирани от частни компании като Tencent и Alibaba е, че тези търговски приложения могат да фалират и да доведат до загуба на пари за потребителите.

Прогнозира се, че новите методи за плащане могат да засилят негативното влияние на щатския долар върху глобалната финансова система. Цифровата валута на Китай може да наподобява тази на Facebook, но все още няма точни данни. Тя също така би могла да постигне баланс между анонимните плащания и предотвратяването прането на пари.

Новите цифрови маркери могат да се използват дори без интернет връзка. Това е функция, която създателите на други подобни валути не са обещали.

Как ще работи това?

Както при повечето въпроси отнасящи се до техническия дизайн, който Китай ще използва за своята система за цифрови пари, отговорът е, че все още не знаем, но може би ще научим сравнително скоро.