Учените изследват времето на планета в различна слънчева система

До неотдавна беше истинско предизвикателство да предвидим времето на нашата собствена планета. Сега за изследователите не представлява особена трудност да стигнат до успешна прогноза далеч извън нашия свят. Благодарение на комбинация от наблюдения както от наземни, така и от орбитални телескопи, екип от учени се запознава отблизо с далечна екзопланета, наречена WASP-127b.

Не само, че успешно определят химичния състав на атмосферата на екзопланетата, но дори успяват да изследват нейните облаци с безпрецедентно ниво на детайлност. Това е впечатляващо само по себе си, но е било нужно разработването на специални техники, за да се постигне този успех. Новите способи за събиране и анализиране на данни вече могат да помогнат на учените да разглеждат по-добре отдалечените светове. Това ще ги подпомогне и в събирането на нова информация за други подобни планети, които се намират още по-далеч.

Облачно или слънчево?

Планетата WASP-127b се нарича още „горещ Сатурн“. Това е свят или екзопланета с приблизително същата маса като газовия гигант Сатурн. Разликата е тази, че тя обикаля много по-близо до своя гостоприемник звезда, отколкото Сатурн.

В едно от последните изследвания, което комбинира данни от космическия телескоп Хъбъл и спектрографа ESPRESSO (телескоп на Европейската южна обсерватория), изследователите установиха, че атмосферата на екзопланетата съдържа неочаквани нива на натрий и водни пари. И за двата компонента е характерно да се задържат на необичайно ниски височини под значителен слой облаци. Учените също така са успели да измерят атмосферното налягане и височината на облаците, въпреки че последните все още остават загадъчни по други причини.

Предизвикателства на разстоянията

Значително по-трудно е да се определи техният състав, който до този момент остава неизвестен. Мисията се усложнява от факта, че разстоянието е огромно, а взимането на реални проби на практика е невъзможно.

Едно е сигурно. Те не приличат на земните и определено не са образувани от водни капчици. Учените споделят, че натрият се намира на неочаквано място на тази планета. Бъдещите проучвания ще им помогнат да разберат не само повече за структурата на атмосферата, но и за WASP-127b. В крайна сметка може да се окаже, че това е едно очарователно място.