Най-голямото изложение за настолни игри в Европа и може би най-значимото за любимото ни хоби събитие на годината отново е на една ръка разстояние. Повече от 1000 разпространители и издатели на настолни игри ще вземат участие в тазгодишния Essen Spiel панаир. В рамките на четирите дни на изложението (12-16 октомври) те ще покажат над 1200 заглавия, една значителна част от които изцяло нови. И ако това това не е достатъчно, за да си представите размерите на Essen Spiel, помислете за следното – миналата година през многобройните халета на Messe Essen са преминали 160 000 посетители! Тази пък организаторите очакват дори още по-голям интерес. Ние ще бъдем там и ще ви разкажем за изложението отблизо! Но за последното ще трябва да почакаме до октомври.

Нека да се върнем на гореспоменатите хиляда и двеста заглавия. Сигурно се питате как е възможно да се ориентирате сред толкова много игри. По-запалените от вас може би вече очакват огромната вълна от нови заглавия, които ще последват след Essen Spiel и се прочистват рафтовете за новички игри. Дори и да нямате възможност да се метнете до източна Германия, със сигурност знаете, че един огромен процент от новостите излизат именно на изложението в Есен и щете не щете, ще трябва да му обърнете внимание. Ние сме тук, за да помагаме! В следващите редове ще видите избраните от нас игри, голяма част от които ще дебютират в Европа на или след Есен и които не бива да пропускате.

Z-man Games

essen spiel 2Втората вълна от викингски игри е на път да ни залее през октомври тази година. A Feast for Odin на познатия ни Уве Розенбърг поставя плячкосващите северняци на плоскостта на worker placement механиката. В нея ще се борим с останалите играчи за различни материали, които от своя страна да превърнем в сгради и кораби за собствения си остров и, не на последно място, да плячкосваме нищо неподозиращите селища около нас (презюмирам, че са английски). Макар да звучи доста тематично, A Feast for Odin ще се отличава с познати от други игри на Уве Розенбърг концепции. Чакаме с нетърпение резултата!

essen spiel 4Втората игра на Z-Man Games, на която ще се спрем, е с доста познат първоизточник. Pandemic Iberia ще ни пренесе на Иберийския полуостров през 1848 година, където властват заразни и труднолечими болести като холера и тиф. Освен познатите ни от хитовия първоизточник механики, Pandemic Iberia обещава различни нововъведения като строене на железопътни линии и раздаване на чиста вода на заразеното население, характерни за специфичния исторически период. Дали играта наистина ще предложи нещо ново, или на този етап Z-Man нагло доят кравата обаче?

Repos Production

essen spiel 6Разширението на 7 essen spiel 7Wonders: Duel, което ще носи името Pantheon бързо-бързо се намести удобно на първото място за най-чакана игра на Essen Spiel ’16. Макар и да не е самостоятелно издание, то обещава доста нововъведения за и без това разнообразната базова игра. Основното от тях ще бъдат божествата, силата на които ще можем да заемем, в случай че съумеем да спечелим благоразположението им. Подобно на самите чудеса, в 7 Wonders: Duel – Pantheon се очакват божества от няколко цивилизации, чиито храмове ще можем да построим в града си за допълнителни бонуси.

Horrible Games

essen spiel 8Компанията, разчитаща на обратна психология с името си, ще предложи едно много любопитно заглавие тази година. Raise Your Goblets е парти игра, в която ще ни се essen spiel 9наложи не само да надпием приятелите си, но дори да елиминираме някои от тях чрез правилното количество отрова. Играта ще включва скрити самоличности и ще ни даде възможност да пълним специално пригодени за целта пластмасови бокали с отрова, вино и противоотрова. Стигне ли се до тост обаче, гледайте да имате поне бегла представа какво имате в чашата, защото не всички ще останат живи, след като пресушат виното си.

Matagot

Френският издател Matagot, който познаваме главно с игри като Kemet и essen spiel 10Cyclades, не изневерява на любовта си към митологията. Inis е новото попълнение в редиците им и този път ще ни пренесе в келтската митология. В нея ще се опитате да станете крал на острова, като победата ще е постижима чрез три различни начина. Можете да се насочите към покоряването на земята, повеждането на населението или разпространението на религията, като без значение кое ще изберете, ще трябва да участвате във всяко едно от тези начинания поне по малко, за да предотвратите победата на друг играч. Макар да има доста красива карта, Inis май ще се играе по-скоро чрез популярната card drafting механика, отколко чрез човечетата на масата.

Space Cowboys

essen spiel 12Освен регулярното разширение за essen spiel 13T.I.M.E. Stories, Space Cowboys и Мартин Уолъс са ни подготвили поредната интерпретация на зомби апокалипсиса – Hit Z Road. Този път оцелелите след така желаното от нърдове по целия свят заразяване ще пътуват по прочутия американски Път 66 от Чикаго до Калифорнийския бряг. По него ще срещнете разнообразни екземпляри на зомби вида, които всячески ще се опитат да ви попречат да стигнете до Слънчевия щат. Лайтмотивът отново е управление на лимитирани ресурси, които ще трябва да ползвате както за битките със симпатичните разложени трупове, така и за фазата на наддаване, в която ключово ще е надхитряването на останалите играчи.

Czech Games Edition

За тези от вас, които предпочитат first person shooter жанра, Czech Games Edition са подготвили една доста любопитна игра. Adrenaline ще ви пренесе в арена, в която няколко участника се опитват с всички сили да си пръснат главите взаимно. Концепцията със сигурност ви е позната – тичате насам-натам, събирате оръжия и се стараете да набиете най-много от другите обитатели на арената. Освен любопитните фигурки на персонажите и големия набор от оръжия, Adrenaline се отличава с това, че съдържа неочаквано количество euro механики в на пръв поглед доста ameritrash заглавие. Дали комбинацията ще е успешна?

Bombyx

essen spiel 16Искали ли сте някога да сте умни? Не, не се обиждайте де – имам предвид наистина умни. В Legendary Inventors ще имате тази възможност, защото ще застанете essen spiel 17начело на екип от най-известните изобретатели, чиято цел е да направят света по-добър, създавайки полезни нещица за обикновените хора. Играта ще се простира в три епохи, всяка от които предлага все по-напреднали технологични открития, които да измайсторите чрез четиримата си умници. Освен патентите за съответното изобретение, в играта ще имате възможност да подобрявате екипа си, подготвяйки се за бъдещите епохи и за по-сложните открития.

Stronghold Games

Да, още викинги! Jórvík е втората скандинавска worker placement игра, която очакваме essen spiel 18на Essen Spiel и е дело на Стефан Фелд. Този път обаче няма да плячкосвате (или поне не основно), защото ще влезете в ролята на ярлове, които вече са се заселили в английските земи. Заплахата по-скоро ще идва от инвазиите на месните жители, които са решени да си върнат владенията и за да се справите с тях ще ви се наложи да развивате града Jórvík, за което ще ползвате поставяне на работници.

essen spiel 20Stronghold Games подготвят и още една любопитна игра – Great Western Trail. За тези от вас, които предпочитат да поддържат ранчо, вместо викингско село, това е добра новина, защото предстои да влезете точно в ботушите на тексаски каубои. И то не от тия, дето само се стрелят по уестърните. Подгответе се да пренасяте внимателно отгледания си добитък до пазара в Канзас Сити. По пътя по the Great Western Trail ще можете да се възползвате от различни сгради и да наемате персонал, които трябва да подберете внимателно, ако искате да станете най-добрия каубоец.

Sierra Madre Games

Новата игра от Sierra Madre Games и дизайнера Фил Еклънд е доста сложна за обяснение. В Bios: essen spiel 22Genesis ще поемете ролята на органични съединения в периода непосредствено след създаването на Земята. Създателите описват играта си със сложно думи като аминокиселини, липиди и пигменти, които явно ще ви се наложи да ползвате по предназначение по време на задачата си – да създадете живот. Играта ще има три режима – състезателен, кооперативен и за един участник, а любопитната тема определено привлича внимание. Дано само да успеем да разберем как се играе без диплома по молекулярна биология…

HUCH! & friends

essen spiel 24Две игри на немския издател HUCH! & friends веднага грабват вниманието ни. Първата е Touria – най-новото заглавие на хитовото дуо Инка и Маркъс Бранд. Тя разказва за фантастично кралство, чиято принцеса е решила да се ожени и търси смели приключенци, които да спечелят ръката ѝ с подвизите си. Освен с приятните си илюстрации и любопитните кули, които ще играят ключова роля в Touria, заглавието предизвиква интерес с това, че използва point to point movement като основна механика.essen spiel 26

Ulm не отстъпва по красота на Touria. Играта ще ви пренесе в немския град със същото име, по времето на строежа на катедралата с най-голямата камбанария в света (16 век). Дали заради мащабния проект, или просто поради търговския нюх и решителност на немския народ, по това време Ulm е процъфтяващ център, около който се обединяват търговци, занаятчии и артисти. Целта ви ще бъде да запишете името си в историята чрез превозване на стоки по река Дунав, участие в строежа на катедралата и упражняване на влияния в социалните среди на града.

Brain Games

essen spiel 28Brain Games са отговорни за англоезичното essen spiel 29издание на Ice Cool – една от най-симпатичните игри, които очакваме за широко разпространение след изложението в Есен. Не е лесно да си пингвин-ученик! Играта пресъздава голямото междучасие в едно средностатистическо пингвинско училище, което се очаква с нетърпение от жадуващите за малко рибка ученици. За да не се получи суматоха обаче всеки рунд (междучасие) един от играчите е назначен да наблюдава коридорите и да хваща нарушителите, тичащи към обяда си. Ice Cool използва популярната flicking механика, за да пресъздаде комичната обстановка на тотален хаос, която темата предполага.

Portal Games

essen spiel 31Макар американските ни събратя вече да се радват на една част essen spiel 30от новостите на поляците от Portal Games, ние ще получим благини като Cry Havoc едва след средата на октомври. Играта е едно от заглавията, които предизвикаха най-много шум около себе си, защото обещава доста новости. В нея ще можете да поемете ролята на четири тотално различни една от друга фракции, които се борят за контрол над тясна територия. Освен брутално яките фигурки, от Portal обещават коренно различно изживяване при игра с отделните раси, както и огромно разнообразие в рамките на самите тях. Предстои да видим дали играта е толкова добра, колкото обложката!

Pretzel Games


essen spiel 32Царете на dexterity игрите
се завръщат сessen spiel 33 поредното заглавие, което ще тества дали ставате за хирург или не. Новата игра на ловкост на Pretzel Games се казва Junk Art и носи това име, защото ще трябва да създадете произведения на изкуството от купчина боклуци. Освен буквалната торба с дървени компоненти, изобразяващи ненужните вещи, Junk Art ще пристигне с над десет (10!) начина да бъде играна. Основният вариант ще включва строене на кула от боклуците. Ако ви бива в ръцете, следете това заглавие с интерес!

Bezier Games

Colony е поредната игра, която ще ни пренесе в постапокалиптична обстановка – този път essen spiel 34ще ви се наложи да създадете наново цивилизацията, която е разрушена от нано-апокалипсис. Играта доста наподобява класически deckbuilder, но ще използва интересна система от зарове, които пресъздават стабилните и нестабилните ресурси, чрез които строите колонията си. Освен на тази интересна механика, играта ще заложи на богат набор от карти, които да осигурят разнообразен геймплей между преиграванията. Макар да изглежда доста анти-тематична, Colony идва с огромна купчина карти, които няма как да не ни заинтересуват. Предстои да видим дали това е духовният наследник на Suburbia!

Flatlined Games

essen spiel 36Argo e резултат от успешна Kickstarter кампания и ще ви пренесе в една много интересна обстановка. Малко след като се събуждате от хибернация, осъзнавате, че сте на космически кораб, пълен с агресивни извънземни, който на всичкото отгоре е на път да се самоунищожи. Играта е състезание както с времето, така и с останалите човеци на борда, тъй като местата в спасителната совалка са ограничени. От друга страна тя ще ви накара да си помагате поне малко, тъй като ако се разделите, извънземните със сигурност ще ви догонят един по един. Темата със сигурност звучи добре – да се надяваме, че Argo ще успее да пресъздаде паниката от неизвестното.

Quined Games

essen spiel 38Key to the City – London е духовният (и не essen spiel 39само) наследник на Keyflower. В новото заглавие вие ще трябва да построите своя собствена версия на Лондон според вашата визия. Играта залага на bidding механика, чрез която можете да се сдобивате със шестоъгълници, изобразяващи сгради през четирите епохи на Key to the City – London. Първоначално ще имате на разположение повече ресурси, докато с напредване на времето играта ще ви предоставя повече сгради, които генерират точки за победа. Макар играта да е доста критикувана заради сходството си с популярната Keyflower, издателите обещават известни новости, които да я направят интересна и различна от предшественика си.

Game’s Up

Мessen spiel 40артин Уолъс (Discworld: Ankh-Morpork, A Study in Emerald) essen spiel 41ще представи най-новата си игра на тазгодишния Spiel – The Arrival. Тя ще ни върне назад във времето в земята, която днес наричаме Ирландия и ще ни разкаже за мистични заселници, които желаят да откраднат територията от демоничната раса Фомори. The Arrival ще използва контрол над територията на основното табло, който ще трябва да упражняваме внимателно, защото прекалено бързата експанзия ще ни донесе и повече корупция, от която черпят сили месните демони. Играта успя да привлече доста внимание върху себе си, въпреки ужасяващо ужасното табло, което фенове и критици насолиха бързо след показването му.

Hobby World

essen spiel 42Едва ли има геймър, който да не е чувал името Master of Orion. Класическата 4Х космическа стратегия пристига и в настолен вариант тази есен, макар и под формата на бърза картова игра за до четирима. Руснаците от Hobby World са се заели с амбициозния проект Master of Orion: The Board Game, който фенове на настолните и видео игрите очакват с интерес. За добро или за лошо двамата дизайнери са се насочили към опростен картов вариант на мащабната видео игра, което значи, че няма да видим многочасови сесии и брутални космически битки, подобно на Twilight Imperium. За сметка на това настолната Master of Orion има амбицията да пресъздаде усещането на видео играта в рамките само на един час време за изиграване.

BLAM!

Edenia прилича много на Celestia – прекрасната лека миналогодишна игра на essen spiel 45френското студио BLAM!. Макар да няма кой знае колко информация около новия им проект, играта предизвика известен интерес с комичната си тема – в нея вие ще поемете ролята на овце, които се състезават в открития космос. По модуларното табло можем да спекулираме, че Edenia ще ни представи някаква форма на изследване на космоса и откриване на планети в него, но как това е обвързано с овцете-космонавти, предстои да видим.

Geek Attitude Games

essen spiel 46Not Alone не е от игрите, върху които традиционно се насочват светлините на прожекторите на Essen Spiel. Тя е дело на малко студио, но това не ѝ попречи да попадне в полезрението ни като един от потенциалните скрити диаманти на изложението. Тя ще представлява асиметрична игра с карти, в която един от вас ще бъде Съществото – извънземно, чиято цел е да унищожава всички останали обитатели на планетата Артемия. Останалите ще трябва да бягат от Съществото, като в това време изследват планетата, на която са катастрофирали по погрешка и да съумеят да оцелеят, докато пристигне помощ.

Cube Factory of Ideas

Chromosome ще ви постави в интересна позиция – тази на essen spiel 48микроб, пристигнал на земята с метеорит, който всячески се опитва да избяга от лабораторията, в която ние, хората сме го поставили. Играта ще предложи асиметричен геймплей, в който до четирима от вас ще се състезават, за да развият уникалния си вирус достатъчно добре, че да успее да се измъкне от лабораторията и да се разпространи на Земята. Chromosome залага на мятане на купчини зарове, но дизайнерът ѝ я определя по-скоро като тактическо заглавие. Наред с уникалните умения на всеки микроб, играта ще ви предизвика и с променящата се обстановка, която може да варира между сесиите.

Това са само двадесетина от хилядите заглавия, които предстои да видим на и след Essen Spiel ’16. Сигурни сме, че изложението ще донесе много други хитови заглавия, които или още не са обявени, или ние сме изпуснали поради липса на място в настоящия материал. Във всички случаи очакваме с нетърпение събитието! Ако вие сте попаднали на интересни игри, които ще дебютират на Spiel, молим да ни ги споделите в коментарите.