Фарьорските острови откриват първото подводно кръгово движение

Подводно кръгово кръстовище с водна тематика. Първото по рода си в света съвсем скоро отвори врати под Атлантическия океан. То е свързващо за два от Фарьорските острови. Структурата, изработена от естествена скала и украсена от местен художник ще наподобява медуза. За допълнителен ефект ще бъде осветено със сини и зелени светлини.

Атрактивна находка

Подводното кръговото движение се намира в края на дълъг 11 км тунел, наречен Eysturoyartunnilin. Той се явява свързващ за два от най-населените там острови. Местните лидери се надяват, че подобрената транспортна връзка ще помогне за насърчаване на туризма, след като пандемията от коронавирус отшуми. Времето за пътуване между столицата Торсхавн и Рунавик ще бъде съкратено с повече от час (точно 64 минути). След иновативните преустройства преходът ще изисква само 16 минути. Шофирането от Торсхавн до Клаксвик ще бъде съкратено от 68 на 36 минути, според компанията, стояща зад проекта. Изглежда, че кръговото движение ще се превърне в туристическа атракция само по себе си. Снимки на находчивата идея вече се споделят широко в социалните медии.

Старт на проекта

Изграждането на тунела започва още през 2016 г. Друг подводен път с приблизително същата дължина ще бъде отворен през 2023 г., отбелязвайки завършването на най-големия инфраструктурен проект в страната. Най-дълбоката част на тунела е на 187 метра под морското равнище. Автомобилите ще бъдат таксувани 75 датски крони (около 12 щатски долара) като пътна такса за еднопосочно пътуване. Желаещите могат да плащат за годишен абонамент.

Географски особености

Отдалечените и сурови Фарьорски острови са архипелаг на 18 острова, които са на приблизително половината път между Норвегия и Исландия. Те са автономна територия на Дания. 17 от тях са обитаеми. Островите са назъбени и скалисти. Не притежават високи върхове, но природата освен със своята красота се слави и с негостоприемност. Все пак Lonely Planet включи Фарьорските острови в списъка си за най-доброто пътуване за 2021 г.

Те предоставят възможности за потапяне в общността, благодарение на възможностите за бавно движение и устойчив туризъм. Всеки април Фарьорските острови се затварят за поддръжка, тъй като местните жители са домакини на 100 доброволци, които са ангажирани с поддръжката на туристически пътеки, възстановяването на маршрутите и подпомагане опазването на природните пейзажи.