Първата в света машина от този вид излита в Канада

Приветстваме старта на ерата на електрическата авиация. Това се случи след 15-минутен тестов полет във Ванкувър. Първият изцяло електрически търговски самолет в света е започнал своя тестов полет от канадския град. Продължителността му е била 15 минути. С подобно начинание, австралийска инженерна фирма доказва, че търговската авиация може да работи в изцяло електрическа форма.

Успешно партньорство

Компанията проектирала мотора на самолета е работила в партньорство с Harbour Air. Последната превозва половин милион пътници годишно между Ванкувър, ски курорт Whistler и крайбрежни общности. Новата технология означава значителни икономии на разходи за авиокомпаниите и нулеви емисии. Това определя началото на ерата на електрическата авиация.

Наистина ли електрическите превозни средства щадят климата?

Гражданската авиация е един от най-бързо разрастващите се източници на въглеродни емисии, тъй като хората все повече избират подобен бърз и удобен начин за транспорт. Международната организация за гражданска авиация насърчи по-широкото използване на ефективни двигатели за биогорива и по-леки материали за самолети, както и оптимизация на маршрута.

62-годишен шестместен пътнически самолет DHC-2 de Havilland Beaver, беше преоборудван с електрически мотор с мощност 750 к.с. Пилот е основателят и главният изпълнителен директор на Harbour Air. Електрическия самолет изпълни кратко пътуване по река Фрейзър, близо до международното летище Ванкувър пред около 100 зрители малко след изгрев слънце. Полетът е продължил по-малко от 15 минути. Целта на компаниите всъщност е да се електрифицира целия флот.

Освен икономията на гориво, фирмите ще спестят милиони разходи за поддръжка, тъй като електрическите двигатели изискват в пъти по-малко грижа от стандартните. Harbor Air обаче ще трябва да изчака поне две години, преди да може да започне електрифициране на всичките 40 самолета, с които разполага.

Електронната машина ще бъде подложена на допълнителни тестове, за да се потвърди, че е надеждна и безопасна. В допълнение, електродвигателят трябва да бъде одобрен и сертифициран от регулаторните органи.

Екологично съобразно летене

Захранването на батерията също е предизвикателство. Самолет като този, може да прелети само около 160 километра с литиева батерия. Оказва се обаче, че това е достатъчно за по-голямата част от полетите на къси разстояния, изпълнявани от Harbour Air.

Обхватът сега не е това, към което се стремят инженерите, но е достатъчно да започне революцията на въздушните полети. Батериите и електрическите двигатели в крайна сметка ще бъдат разработени за издържане на по-дълги дестинации.

По-евтините полети на къси разстояния, захранвани от електричество, могат да преобразуват начина, по който хората се свързват и тяхната месторабота. Ако повечето са готови да карат един час до работа, защо да не летят 15 минути до там?!