През май тази година Европейският съд отсъди, че всички интернет търсачки, включително и Google, трябва да позволят на хората правото конкретна тяхна лична информация да може да се премахва от резултатите, при конкретни условия. От Google вече са спазили това споразумение, което стана известно под названието „the right to be forgotten“ (правото да бъдете забравен). Това обаче стана валидно само за европейските домейни на Google, което според ЕС няма особен смисъл.

ВИЖ ОЩЕ: APPLE МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ GOOGLE С YAHOO ИЛИ BING

От Европейския съюз желаят това решение да бъде валидно за цял свят, тъй като, за пример, ако нечия информация бъде премахната от резултатите в google.es, но все още е достъпна на google.com, то все едно нищо не е направено по въпроса. Прессъобщението от Брюксел гласи:

„… за да има пълен ефект на правата върху данните да даден човек, както е отредено от Съда, решенията за премахване на лична информация трябва да бъде осъществено така, че да гарантира ефективната и пълна защина на данните и правата. Също така законът на Европейския съюз не може да бъде заобиколен […], като се ограничава премахването на данни само от европейски домейни, на основание, че ползвателите достъпват търсачките само през националните си домейни, не може да се счита за достатъчна мярка за запазване на информацията като лична. На практика това сочи, че изтриването на информация трябва да засяга всички домейни, включително и .com“

Формата за премахване на информация от Google вече е активна и се радва на изключително много ползватели и желания за изключване от резултатите на търсачката. За първите два дни молбите са били цели 12 000! Според Google пълната бройка до момента е около 174 000, от които над 41 процента са одобрени.

Все още новото желание на Европейския съюз не е правно обвързващо, но въпреки това може да довлече известни проблеми на търсачките (не само на Google). Премахването на резултати от всички налични домейни излиза скъпо. С това електронният гигант Google ще се справи, но по-малките частни търсачки може и да се затруднят финансово.

Коментар от Google по темата има, още от сряда. По думите на официален представител пред The New York Times, компанията все още не е разгледала указанията. Напомням само, че те трябва да влезнат в сила от днес (петък).