Искате ли мозъчни функции с еквивалента на 10 години по-малко от вашата възраст – решавайте кръстословици

Нови изследвания показват, че колкото повече възрастните хора решават кръстословици, толкова по-бавно ще остарява мозъкът им.

Университетът в Ексетър и Кингс Колидж в Лондон е проучил 19 000 души на възраст над 50 години, които показват умствена бързина в редица тестове.

Учените са открили, че хората, които се занимават с кръстословици, имат мозъчна активност, равняваща се на 10 години по-млади от възрастта си индивиди. Тестовете са оценявали граматическите разсъждения и измерване на краткосрочната памет.

Голяма част от застаряващото население работи и след 70 години. Някои от хората го правят просто по желание. Как в такъв случай да помогнат на мозъка си да остане остър, когато дори и крайниците могат да показват признаци на изтощаване?!

Новото проучване даващо отговор на въпроса е стигнало до забележителни изводи:

– редовното правене на кръстословици може наистина да поддържа ума жив и активен;

– бързината и точността на изпълненията са били драстично по-добри от тези на хора, които не се занимават дейно с умствена активност;

Все още това не може да се счита за каквото и да било доказателство, че активността би могла да предотврати деменция.

Все пак изглежда, че има някакъв шанс при редовно подлагане на ума на кръстословици и пъзели, той да остане по-остър и по-мощен до дълбока старост.

КАКТО ТЯЛОТО, ТАКА И МОЗЪКА

Това, че годините напредват не трябва да бъде стряскащо препятствие, както пред физическата, така и пред умствената активност. Не е нужно да чакаме иновативни методи от бъдещето, които да ни помогнат в запазване на двигателната активност или трезви разсъждения. Упражняването на ума и тялото могат да донесат много ползи, оставяйки ни пълноценни до дълбока старост.