Предстои да заработи Международна космическа станция за търговски бизнес и туризъм

Искате да си купите билети? Подгответе се – те няма да са евтини. Ако сте склонни да се разделите с 35 000 щатски долара на нощ, тогава може би ще сте от късметлиите, посетили Космоса.

Планира се до двама частни граждани да посещават станцията всяка година. Ако не сте космонавт, но сте достатъчно богат, ще можете да си купите обиколка на орбита с ракета. Да станеш астронавт е едно от най-трудните постижения, но и обикновените хора ще могат да изпитат емоцията от летенето.

Прецедент

За първи път НАСА ще разрешава на частни граждани да летят. Ако не по-далеч, то поне до Международната космическа станция – единственото място, където живеят хора извън планетата Земя.

Това е един нов и различен начин за правене на бизнес, което не означава, че НАСА ще се превърне в агенция за космически пътувания. Таксата от $ 35 000 на нощ на човек ще включва не само полета, леглото в станцията, въздуха, водата, тоалетната и интернета, а също и печалба от цялото ракетно приключение.

Нова политика ще бъде възможността на компании да се възползват от космическата станция, като място за бизнес.

Правителството на САЩ е предложило да се преустанови федералното финансиране на Международната космическа станция от 2024 г. и да се премине на други алтернативи, ориентирани към търговските аспекти, за набавяне на нужните средства.

Въпреки високите цени, приходите, генерирани от космическия туризъм, не биха се доближили до покриване на разходите за експлоатация на космическата станция, които са един от най-големите разходи на агенцията. Понастоящем тя харчи от 3 до 4 млрд. долара годишно, или повече от 8 млн. долара на ден.

На базата на тази статистика тук въобще не може да се говори за печалба. Доходът все пак ще бъде от помощ за покриване на някои от разходите и за пренасочване вниманието към други проекти.

Планират се и орбитални аванпостове, напълно ръководени от частни компании. На тях се възлагат надежди за развитие на нови способности, които да подпомогнат космическата станция. Целта на някои начинания е само печалбата, без да има стремеж към образователен или изследователски елемент. Това могат да бъдат и различни сувенири, които са летели в космоса и след това са предложени за продажба.

Има и предложение за добавяне на допълнителен модул към станцията. Подробностите относно реализирането ще се разглеждат до края на годината. На астронавтите на НАСА все още няма да бъде позволено да одобряват продуктите, но могат да извършват рекламни продукции от орбита за клиенти.

Първи на опашката

Bigelow Space Operations of North Las Vegas, Невада, вече е запазил четири старта. Компанията ще използва SpaceX, ракетната компания, ръководена от Elon Musk, за да превози частни астронавти. Всеки полет ще има поне четири места.

Тъй като Бигелоу купува цели пътувания на борда на космическата капсула, графикът му ще бъде независим от НАСА, а престоите могат да бъдат по-дълги, около 30 или 60 дни. Все още не са определени точни тарифи, тъй като има много различни аспекти при ценообразуването в зависимост кой ще купува и какво ще прави.

Axiom Space of Houston, управляван от Майкъл Суфредини, бивш мениджър на космическата станция на НАСА, също организира полети и се надява да лети през следващата година.

Желаещите компании се стремят да използват Международната космическа станция като отправна точка за създаване на собствени космически станции в орбита. Летящите туристи ще помогнат в натрупването на опит относно логистиката за организиране на космически полети.

Пионери

Руснаците, които управляват половината от базата в Космоса, вече са организирали частни пътувания. Оттогава са започнали да се появяват разнообразни възможности за космически полети.

Virgin Galactic планира да превозва пътници на кратки суборбитални полети. SpaceX обяви, че Yusaku Maezawa, основател на японска компания за облекло, ще плати за пътуване около луната на космически кораб, който се строи в момента.

Но Международната космическа станция е единственото място, където хората – не повече от шест наведнъж – живеят далеч от Земята. Петнадесет държави, водени от САЩ и Русия, участват в неговите операции.

Няколко компании вече поемат по новия път в производството на висококачествени оптични комуникационни влакна в безтегловността на орбитата. Те са силно субсидирани от НАСА, която плаща транспортните разходи.

Обсъжда се и вариант на модул, който не е постоянно свързан с космическата станция и обикаля отделно.