Те могат да захранят с електричество 80 000 домове

Норвежките системи за улавяне на вятъра (WCS) направиха впечатляващ дебют с колосална плаваща вятърна турбина. Според тях тя може да генерира пет пъти повече от годишната енергия на най-големите единични турбини в света. Същевременно работи с намалени разходи, което я превръща в абсолютен конкурент с останалите цени в мрежата.

Изненадващи размери

Изправени на височина повече от 324 м, тези колосални приспособления биха позволили разполагането на множество по-малки турбини в шахматна формация на върха на плаваща платформа, закотвена към дъното на океана. За последното се използват изпитани технологии от дългогодишната практика за добив на петрол и газ.

Само един от тези масиви може да предложи двойно по-голяма площ за най-големите конвенционални вятърни турбини в света. 15 MW Vestas V236 и неговите по-малки ротори могат да се представят много по-добре при скорост на вятъра над 40 до 43 км/ч. При подобни стойности по-големите турбини са склонни да накланят лопатките си. Така може и да се предпазват от повреди, но същевременно ограничават производството. Общият ефект е 500% ръст в годишната продукция на енергия, като всеки масив е достатъчен да захрани 80 000 европейски домове.

Иновация в изграждането

Вместо да използват масивни единични компоненти, системите са изградени от множество по-малки парчета. С тях е много по-лесно да се работи. След като се инсталира плаващата основа, по-голямата част от останалото може да се монтира на палубата, без кранове или специализирани плавателни съдове. Конструкцията на мрежата позволява лесен достъп за текуща поддръжка. Съоръженията са предвидени за 50-годишен експлоатационен живот, за разлика от 30-те години употреба на една голяма турбина.

LCOE

Компанията заявява, че е готова да започне да доставя вятърна енергия още с дебюта на мрежата. Понастоящем Американската администрация за енергийна информация проектира LCOE. Това са нови вятърни активи, които ще се появят през 2026г.

Това все още е относително скъп начин за производство на електроенергия, особено в сравнение с наземния вятър и слънчевите лъчи, но все пак може да бъде една добра алтернатива за спестяване на разходи. Прогнозите на компаниите производители се основават на първоначален размер на инсталацията, които според тях ще станат значително по-икономични, когато се мащабират. Иноваторите имат подкрепата на инвестиционни компании като North Energy и Ferd. Технологията е разработена съвместно с Aibel и IFE Institute for Energy Technology.

WCS все още не е публикувал допълнителни подробности за прототипи или първи инсталации, така че макар да има вид на вече утвърдена технология, изглежда ще трябва да изчакаме известно време, преди да видим реални действия.