ОК, как стоят нещата? Имате портмоне пълно с карти и може би пари кеш. Дебитна карта, кредитна карта, баджът ви за работа, някой и друг купон за намаление на дадена услуга, може би втора дебитна карта… Когато пазарувате бъркате в това портмоне, вадите карти, после лична карта, за да удостоверите самоличността си (не че навсякъде искат ID, а трябва). Е, в крайна сметка има алтернатива на цялата тази бъркотия. Нарича се Plastc Card.

ВИЖ ОЩЕ: Бъдещето на Adobe приложенията за таблети изглежда нереално

Какво е Plastc и как работи?

Plastc е карта, в която могат да бъдат програмирани всички ваши карти и която работи като обикновена дебитна или кредитна карта – има си swipe лента, както и чип от типа като на последното поколение банкови карти. А как да работите с нея? Много просто – картата има вграден e-ink дисплей, на който се изписва всяка нужна информация. Отключвате я с PIN код, след което плъзгате, докато стигнете до желаната от вас карта или услуга, подавате я на продавача или я поставяте в банкомат и той действа като с обикновена банкова карта. Тук започват и големите предимства. За улеснение, на e-ink дисплея се появяват вашите имена, снимка и подпис, за да удостоверите притежанието на пластиката.

Как програмирате самата джаджа? И това не е трудно – чрез смартфона си. Картата има вградено NFC, което може да се използва и за безконтактни разплащания. Това е голям плюс, имайки предвид огромната конкуренция в лицето на PayPal, които чрез приложението си за смартфони позволяват този тип плащане, а и скорошната поява на Apple на пазара за подобни услуги с Apple Pay.

А изхабява ли се, подменя ли се? Не. Зарежда се и то безжично. Според разработчиците, батерията трябва да издържа около 30 дни.

Последното, което ще споменем за този продукт е цената му. В момента можете да заявите правоъгълната джаджа, като ще трябва да се лишите от $155, плюс $10 за доставка ако се намирате извън САЩ. Ако го направите сега, ще бъдете таксувани веднага, а продуктът ще получите щом излезе официално на пазара през лятото на 2015 година. Разгледах сайта и това, което не ми хареса е, че единствената възможност за плащане е директно въвеждане на банковите ви данни. Няма възможност примерно да се check-нете с PayPal или пък Google Wallet. Да не говорим за Amazon Payments. Някои хора не обичат да въвеждат данните си наляво-надясно (правилно), пък и PayPal е доста по-сигурен начин за плащане. Е, вярно, явяват им се конкуренти и може би за това не са включени като вариант за плащане в сайта на Plastc.

Какво смятате за тази (и подобните й) услуга? Има ли мегдан или бъдещето е в cloud базираните, безконтактни плащания тип PayPal и Apple Pay?