Учените редактират гените на домати, за да нарастват като грозде

Учените са разработили генетично модифицирано растение на домати със съкратени лози и струпвания на плодовете. Изследователите са използвали технологията за редактиране на гени CRISPR, за да променят три гена в ДНК на растението. Това откритие може да улесни отглеждането на домати при изключително трудни условия, както и при ограничено пространство. Трудно е да си представим, че бихме могли да отглеждаме и консумираме любимия зеленчук на всяко едно място. Дори и на Марс.

Извън нашата планета

Идеята, че астронавтите ще могат да се насладят на свежи, вишнево-червени плодове, доскоро изглеждаше абсурдна. Въпросните растения със своите разпръснати лози и луковични плодове заемат много място. Но сега учените са разработили начин за генетично модифициране на чери домати, така че да растат в по-стегнати гроздове и да заемат по-малко пространство. Това може да бъде голям пробив. Ако зеленчукът расте вертикално, мястото за отглеждането му става по – непретенциозно. Това се отнася както за Земята, така и извън нея.

Как би изглеждало пътешествието до Марс?

За да накарате чери доматите да се съберат като грозде е необходимо изключително точно прецизиране на три ключови гена в ДНК на растението. Това се осъществява с помощта на технологията за редактиране на гени CRISPR.

Два от гените (гена на SELF PRUNING и гена SP5G) контролират растежа и развитието. Те подават информация за това, кога растението спре да расте и да стартира цъфтежа и образуването на плод. Генът SIER контролира дължината на стъблата на растението. Промяната на първите два гена води до растения, които не дават твърде много плодове, но имат добър вкус. Едва когато учените са идентифицирали третия ген, те са били в състояние да произведат перфектното растение.

Размер според нуждите

Компактният размер не е единственото предимство на тези плътно обвързани чери домати. Те също отнемат по-малко време за отглеждане. Само около 40 дни. Това показва как можем да произвеждаме култури по нови начини, без да се налага да търсим повече земя или да добавяме излишна тор, която замърсява водоизточниците.

Климатичните промени се очаква да повлияят условията на отглеждане на Земята, влошавайки развитието на много култури. От места, където пространството е ограничено и условията са истинско предизвикателство, до истинска храна в Космоса. Това е перспективата пред новите методи.

За космическите експедиции

НАСА отдавна работи в насока за отглеждане на истински продукти в Космоса. Експериментите на борда на Международната космическа станция имат за цел да намерят творчески начини, които да тестват способността на растенията за оцеляване при нулева гравитация.

Полагат се усилия за култивиране на лунни и марсиански почви. Търсят се начини да станат по-плодородни за растежа на желаните култури. Марсианската повърхност би била голямо предизвикателство за култивиране, тъй като съдържа вредни за човешкия организъм съединения.

Други проекти имат за цел да видоизменят растенията така, че да се вписват по-добре в околната среда. Очаква се учените да изпробват подобен метод върху кивито.