Безжичните камери, които се продават на пазара, са доста ограничени откъм функционалност – необходим ви е Wi-Fi или пък LAN/оптична връзка, което ограничава местата, на които камерата може да бъде поставена. Panasonic смята да промени това, представяйки на Световния мобилен конгрес камерата си Nubo – автономна джаджа, първата такава с LTE свързаност.

Виж още: Xiaomi представи екшън камерата Yi Cam

Nubo има доста предимства пред водещите производители на подобни устройства като Dropcam – може да се захранва от USB батерия, закрепването е магнитно, което означава, че можете да я поставите където и да е. А най-сладкото тепърва предстои: вградената безжичната връзка на камерата от Panasonic поддържа 2G, 3G и 4G, като за тези, които ще я ползват на открито има и друга благинка – IP-66 водоустойчивост.

Веднага ще се зачудите откъде Panasonic вадят тази LTE свързаност. Ще ви отговоря. Купувайки камерата, можете да се възползвате от плановете на компанията през тяхната виртуална мобилна мрежа (ползваща мрежите на Vodafone за Европа), чрез вградената SIM карта. Цените варират от 7 до 10 долара на месец. Използвайки безжична свързаност, камерата снима на 720p при 10 кадъра в секунда, за да намали използването на мегабайти, като качва всичко в клауда на Panasonic. Ще имате достъп до видео съдържанието и контрол над камерата през приложение, достъпно както за Android, така и за iOS.

Ако пък ви се свиди да плащате за още една SIM карта, спокойно можете да свържете Nubo към Wi-Fi рутера си или пък да използвате microSD карта, която да поставите в устройството. Така ще се възползвате от видео на 1080p при 30 кадъра в секунда. Разбира се, джаджата е снабдена с инфрачервени детектори и LED светкавица за снимки при по-слаба  осветеност, и започва да снима веднага щом засече движение с варираща продължителност на клипа. Изобщо всичко, което бихте искали.

Panasonic обяви, че ще започне с продажбите във Великобритания и Холандия този ноември, като предварителните записвания за покупка стартират още от април. В останалата част от света Nubo ще излезе на пазара преди края на 2015 г.