Това може да е реактор за разтопени соли

Основателят на Energy Daily Llewellyn King предполага, че новият реактор е естествена проява на обществените настроения, след като множество препятствия продължават да прокарват пътя на популярния малък реактор NuScale. По-голямата част от атомните централи в света и всички атомни централи в САЩ днес се променят, за да доминират в развитието на ядрената енергия, по начин, по който двигателите с вътрешно горене завладяват електрически автомобили преди повече от 100 години .

Ядреното бъдеще

Учените за първи път са разработили реактори за разтопени соли още преди десетилетия, но не са имали възможност да спечелят общественото благоволение. Това се дължи на комбинация от фактори включващи политиката и човешките прищевки. Често и двете са следствие от въвеждането на новите технологии.

Кой ги произвежда

Startup Elysium Technologies стои зад новия дизайн на реактора за разтопени соли. Комисията за ядрено регулиране (NRC) ще изисква много малка реакторна централа за такъв пилотен проект. Модерната технология на малките реактори рекламира тяхната безопасност, като основна точка за продажба. Концепциите за реактори с разтопени соли изискват и по-малко инфраструктура.

Elysium

Реакторът от ново поколение, наречен Elysium е бърз и работи с разтопено гориво. За целта той използва ядрени отпадъци и да ги изгаря с течение на времето. Бързият реактор има забавен неутронен поток и не се нуждае от модератор, като водата. Това е ключово за технологията, но също така създава проблеми при други конструкции на разтопените соли. Бомбардирането на бързи неутрони трябва да бъде стабилно и защитено.

Продуктите на делене обикновено се разпадат до фонови нива за около 300 години, за разлика от необходимите над 10 000 години за конвенционалните отпадъци от реакторите на твърдо гориво. Новите проекти за безопасност са един изключително нискотехнологичен и ефективен авариен клапан.

Как работи

Даден участък от тръба се охлажда активно, за да се получи и поддържа запушалка от замразени соли. При превишаване на температурните граници или загуба на електрическа мощност съдържанието на реактора се оттича към пасивно охладени резервоари, които са конфигурирани за безопасно изключване в критични геометрии с пасивно охлаждане.

Това е емблематично за начина, по който са проектирани съвременните концепции за реактори, като се включват най-добрите инженерни области и се предлагат идеи, които ги съчетават. Ако пилотната централа на Elysium бъде одобрена, тя ще бъде достатъчна, за да захрани много малък град. Това идва да покаже, че Elysium олицетворява безопасен и ефективен бизнес, за който тепърва се открива поле за изява и развитие.