осветителни тела

Изборът на осветителни тела и тяхното балансирано приложение е от особено значение при планирането на всеки интериор. Умелата комбинация от светлинни източници на различни нива създава атмосфера, която може да промени усещането за пространство.

Във всекидневната

Във всекидневната прекарваме най-много време заедно със семейството, посрещаме гости и приятели, забавляваме се и релаксираме в комфорта на домашния уют. Тази стая се нуждае от добре структурирано осветление, което да се хармонизира с тези дейности.

Можете да осветите три от четирите ъгъла на стаята, като фокусирате едно от тези осветителни тела върху определен обект от интериора, който желаете да превърнете в акцент. Такъв обект може да е картина/фотография на стената, декоративен елемент, отделна мебел или дори растение. Тук често се прилага комбинация от стенни, настолни и подови лампи, някои светещи надолу (подходящи за кътове за четене) и други, чиято светлина блести нагоре (подходящи за светлинно декориране на стени и тавани). Централните светлини на тавана (полилеи, аплици, лунички и др.) трябва да могат да се контролират с отделни ключове и с подходящи димери. Това ще позволи да регулирате количеството светлина, от която се нуждаете във всекидневната в различни ситуации.

В трапезарията

За да създадете приятна атмосфера в трапезарията, акцентирайте върху най-важната мебел в зоната – трапезната маса! За целта най-често се използва полилей или лампа, висящи директно над масата. Добре е този елемент да е с впечатляващ дизайн, допълващ по хармоничен начин интериора в помещението. Общата мощност на светлинния източник следва, обаче, да се ограничи до 100 вата, за да избегнете неприятен блясък и осветяване на очите. В останалите зони на трапезарията най-доброто решение е индиректното осветление. От една страна, така се подсилва светлинния акцент върху масата, но също така се създава релаксираща и приятна атмосфера. Светлинните източници се ограничават до чифт малки настолни лампи върху бюфета, или съответстващи на основното осветление стенни аплици.

В кухнята

Светлината в кухнята трябва да служи на функционалното предназначение на тази конкретна зона. Важно е всички работни повърхности да са добре осветени. Най-широко приложение тук намират източници на силна светлина, монтирани под горните кухненски шкафове, с насочена надолу светлина. Чрез тези светлинни източници можете да създадете интересен акцент върху бексплаша и някои кухненски електроуреди, които заслужават да са „под лъчите на прожектора”. Останалата част от кухнята може да бъде оборудвана с други недиректни светлинни източници, често контролирани чрез димер/превключвател.

В спалнята

В повечето случаи един плафон или пендел на тавана, в комбинация с чифт настолни лампи върху нощните шкафчета, са напълно достатъчни за осветлението в спалнята. Като допълнение можете да добавите подходящи стенни аплици.

В банята

Банята е помещение, разделено на няколко функционални зони, нуждаещи се от подходящо осветление. За зоната на мивката и огледалото най-добрият избор е странично осветяване. Често осветлението в тази зона е вградено в шкафчето. Светлинният източник на тавана е не само с дизайнерски ефект, но трябва да е и достатъчно силно, за да изпълни помещението с нужната светлина. Подобна комбинация от източници на светлина е важна при дейности по лична хигиена и гримиране. В зоната на ваната/душа осветлението се очаква да е по-приглушено.

Сподели
Предишна страницаИзкуственият интелект срещу професионалните геймъри
Следваща страницаНовата джаджа на Xiaomi
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.