Вече е възможно желаещите да се докоснат до ръба на космоса

Федералната авиационна администрация даде зелена светлина на Virgin Galactic, за да започне полети с клиенти до ръба на космоса. Преди да стартира официално с това, първите тестови пътешествия ще бъдат осъществени от началството и служителите на компанията.

В изявление на Virgin Galactic се казва, че FAA е актуализирала лиценза за търговско пространство на компанията, за да позволи по същество да започне нейният бизнес с космически туризъм. Това ще бъде първата търговска космическа линия в света.

Нова глава в историята на космическите полети

Печатът за одобрение идва след успешен тестов полет от космодрума Америка в Ню Мексико. Тази стъпка води до легализирано търговско изстрелване, заедно с успеха на полета от 22 май. Всичко това дава увереност на предприемача да осъществява търговски полети за желаещите. Те могат да си позволят това удоволствие срещу „скромните“ $450,000. Първоначално сумата е възлизала на $300,000, но след трагичен инцидент нещата се променят.

Лицензът на Virgin Galactic за превоз на пътници в космически полети е валиден до юли 2022 г. Това важи за мисии от космодрума Америка в Ню Мексико или от въздушно-космическото пристанище Mojave в Калифорния. Досега компанията е осъществила тестови полети за своите пилоти, за експериментални полезни товари за НАСА и други.

Конкуренти

Разработката идва в момент, в който друг милиардер осъществява своята идея за космически туризъм. Джеф Безос и неговият Blue Origin реализираха своя първи полет с хора на борда. Това са Безос, брат му Марк, победител на търг и четвърти пътник, возил се на борда на ракетата New Shepard за бърз вертикален полет в космоса. Операцията е включвала парашут за асистирано кацане обратно на Земята около 10 минути по-късно.

Съществуват спекулации, че Брансън би искал да победи Безос в космоса. Все пак нямам никакви съобщения за бъдещите планове на фирмата и реални данни за съревнование между находчивите предприемачи. Това е една логична стъпка, в която човечество ще продължи своето развитие. Не е реалистично да очакваме, че подобни мисии да се планират само от един единствен човек.

Virgin Galactic планира още три тестови полета със служителите си, включително поне един с Брансън на борда. Компанията заяви, че ще финализира подробности за тези полети, след като получи одобрението от FAA.