Обещаващи опити подмладяват тъканите при опитни мишки

През 2005 г. група изследователите направиха изненадващо откритие. Те установиха, че свързването на млади и стари мишки споделящи една кръв и органи може да подмлади тъканите при по-възрастните екземпляри. Откритието предизвика поредица от проучвания. Дали младата кръв не съдържа специални протеини или молекули, които биха могли да послужат като „извор на младостта“ за мишки, а защо не и хора.

Най-новото проучване на същия екип показва, че обръщане процеса на стареене може да бъде постигнат, чрез разреждане кръвната плазма на старите индивиди. За целта не е необходимо използването на млада кръв.

Замяната на половината от кръвната плазма на стари мишки със смес от физиологичен разтвор и албумин има силни подмладяващи ефекти върху мозъка, черния дроб и мускулите. При извършването на същата процедура върху млади мишки не се е наблюдавало вредно въздействие върху тяхното здраве.

Това откритие измества доминиращия модел към ползите от премахването на повишените с възрастта и потенциално вредни фактори в старата кръв.

Дали ще работи и за нас

При хората, съставът на кръвната плазма може да бъде променен чрез клинична процедура, наречена терапевтичен плазмен обмен. Плазмаферезата понастоящем е одобрена от САЩ за лечение на различни автоимунни заболявания. В момента изследователският екип завършва клинични изпитания, за да определи дали модифициран плазмен обмен при хора може да се използва за подобряване на цялостното здравословно състояние.

Говори се и за лечение на различни заболявания свързани с напредването на годините. Такива могат да бъдат загуба на мускули, дегенерация, диабет тип 2 и др. Нужно е време да се убедят хората, че плазмата не съдържа подмладяващи молекули и не въздейства по чудодеен начин. Но резултатите до момента отварят вратата за по-нататъшни изследвания от използването на плазмен обмен. Това важи в еднаква степен не само за стареенето, но и за имуномодулацията.

Бутон за рестартиране

Биоинженерите са наясно за способността на тялото ни да регенерира увредената тъкан. Тя остава с нас и в напреднала възраст под формата на стволови клетки. Но по някакъв начин тези клетки се изключват, чрез промени в нашата биохимия с напредване на годините. Дори и при много възрастни индивиди, капацитетът за изграждане на нови тъкани в органите може да бъде възстановен до нивата от младостта. Този капацитет се регулира чрез специфични химикали, които с възрастта се променят по начини, които стават контрапродуктивни.

В първоначалния доклад на новото проучване, когато кръвта се обменя между млади и стари животни, без физически да се присъединяват едно към друго, младите показват признаци на стареене. В резултат на това, учените преследват идеята, че натрупването на определени протеини с възрастта е основният метод за възстановяване на тъканите. Разреждането на тези протеини с обмен на кръв също може да бъде механизъм за първоначалните резултати. Ако е вярно, това би предложило алтернативен и по-безопасен път към успешна клинична интервенция.

За да проверят тази хипотеза, изследователите решиха да извършат неутрален кръвообмен. Вместо да обменят кръвта на мишка с тази на по-младо или по-старо животно, те просто разредили кръвната плазма. Включен е и разтвор, съдържащ най-основните съставки от нея. Албуминът просто попълва дозите протеин, който е необходим за цялостното биофизично и биохимично здраве. Част от него се губи, когато се отстрани половината плазма.

Установено е, че неутралният обмен значително подобрява здравето на старите мишки. Учените провеждат анализ на кръвната плазма на животните, за да установят как протеините в кръвта се променят след процедурата. Изследователите са извършили подобен анализ на кръвната плазма на хора, претърпели терапевтичен плазмен обмен.

Оказва се, че процесът на плазмен обмен действа почти като бутон за молекулно нулиране. Това понижава концентрациите на редица протеини, които се повишават с възрастта, като същевременно позволява по-полезните да се възстановят в голям брой.

Някои от тези протеини представляват особен интерес и в бъдеще могат да бъдат кандидати за терапия и лекарства. Все пак е малко вероятно стареенето да бъде обърнато, чрез промени във всеки от тях. Терапевтичният плазмен обмен при хората продължава около два до три часа и обикновено е без странични ефекти.

Изследователският екип е на път да проведе клинични проучвания, за да разбере по-добре, как терапевтичният кръвен обмен може да се приложи най-добре за лечение на човешки заболявания причинени от стареене.