Как Apple тества функции за генериране на език за Siri?

Apple тества нови функции за генериране на естествен език за Siri. Тя е с кодовото име „Bobcat“. Тази нова технология се тества, започвайки с най-новата tvOS 16.4 beta. Целта е в крайна сметка да си проправи път към останалите операционни системи на Apple. Все пак компанията в момента се фокусира върху използването на тази технология за подобряване на Siri.

В най-новата tvOS 16.4 бета, Apple разработва изцяло нови възможности за генериране на естествен език на Siri. Към момента, се използва само генериране на естествен език за разказване в Siri на Apple TV.

Къде да го използваме?

Въпреки че tvOS е това, което захранва Apple TV и HomePod, тези нови функции за генериране на език в момента са активни само на Apple TV. Някои от последните констатации обаче показват, че кодът за тези функции е включен в iPhone, iPad, Mac, HomePod и Apple TV. Просто в момента не е активен на въпросните устройства, освен на Apple TV.

Инженерите на Apple разработват разнообразни концепции за генериране на език. Последните слухове се потвърждават и предлагат допълнителни подробности за това, как Apple тества тези възможности.

Все пак не е здравословно да се увличаме. Само защото Apple тества функции за генериране на естествен език за Siri, това не означава, че разработва нещо подобно на чатботове като ChatGPT. Вместо това компанията може да използва този вид технология за изкуствен интелект. Такъв би могъл да подобри значително съществуващия асистент Siri.

Как работи в момента програмата?

В момента Siri се захранва от система, която се основава на шаблони, а не на някакъв вид изкуствен интелект, генериращ език. Това доведе до значителни инженерни и мащабни предизвикателства за Siri през последното десетилетие.

Няма график за това кога Apple ще разшири текущата си технология за генериране на естествен език извън Apple TV. Това по същество е начинът на компанията за тихо и бавно бета-тестване на първите си опити в този вид AI технология. Тези опции също така могат да имат компонент от страна на сървъра. Той ще може да активира или деактивира функцията, позволявайки на Apple да прецизира тестването публично.

В крайна сметка гигантът може да разшири тази технология за генериране на език отвъд Siri, но това не е нещо, което можем да очакваме в близко бъдещe.