Microsoft обявява Azure Quantum

Microsoft сподели плановете си да пусне отворена облачна услуга за квантови изчисления в частен преглед. Компанията е готова да отвори с готовност своя Quantum Development Kit и Q # – компилатори и симулатори за разработчици. Партньорството със стартиращия IonQ, ще даде възможност на разработчиците да използват вече съществуващи продукти на Microsoft. Такива са Visual Studio или Quantum Development Kit. Едновременно с това ще могат да се използват и квантовите компютри.

Прохождаща фирма

IonQ използва подход за квантовите изчисления, който се фокусира върху улавянето на йони. Последните предлагат уникален подход за квантовите данни с огромен потенциал. Партньорството между компаниите носи нови възможности за подобни изчисления от световната класа на Azure Quantum. Всички са нетърпеливи да видят предимствата на това. Потенциалът на подобни иноваторски подходи може само да е в полза на развитието на технологиите в бъдеще.

Компании като Rigetti и D-Wave Systems, производител на квантови компютри за Google и NASA, също предлагат квантови изчисления в облака. 53-битният компютър на IBM ще бъде предоставен за използване в облака. Microsoft планира да пусне Azure Quantum през следващите месеци, заяви компанията в съобщение, преди началото на конференцията си Ignite в Орландо, Флорида.

Последните пробиви в квантовите изчисления

IBM Research и Google обявиха на 23 октомври, че постигнаха квантово надмощие с 54-битния процесор Sycamore. Квантовите изчисления се основават на квантовата физика. А компютрите от този вид работят на базата на квантови битове или кубити. Когато кубитите се поддържат в студено състояние, те могат да мащабират високопроизводителни изчисления по начин, който днес е трудно да се постигне с традиционните суперкомпютри.

Други нововъведения

Ако квантовите изчисления не са нужни и по силите на всеки, то компанията обяви реализирането на редица иновации, които биха били от полза на по-непретенциозните хора. Такива са планиране на срещи и брифинги, чрез гласов имейл от AI асистент Cortana и надстройки за Windows 10. Ще бъдат реализирани и продукти, като Microsoft 365 и някои други услуги на Microsoft.