Google изгражда ново устройство и операционна система с разширена реалност

Компанията беше един от първите лидери заложили на изследванията и развитието на устройства с модерна разширена реалност (AR). Изглежда, че сега нейният интерес започва да отслабва въпреки сериозните инвестиции на Apple и Facebook. Все пак има изгледи, че тази тенденция скоро ще бъде обърната.

В крак с модерните тенденции

Към учените на Google се е присъединил и инженерът по операционни системи Марк Луковски. Именно той ще направлява екипа, който е сформиран за разработката на иновативната система. Всичко това ни оставя с впечатлението, че Google е взел на сериозно навлизането в дебрите на AR.

За изследователите предизвикателството се състои в изграждането на софтуерни компоненти, които контролират и управляват хардуера на продукти за разширена реалност (AR). Това са такива елементи, които работят на AR устройствата и са най-близо до хардуера. Тъй като Google добавя продукти към портфолиото на AR, екипът на OS Foundations е първият софтуерен екип, който работи с този нов хардуер.

Иновативно AR устройство

В помощ на разработчиците Google предложи редица инструменти. Идеята е да се правят опити с вече съществуващите устройства с Android. Компанията все още предлага сравнително популярните Google Glass на корпоративни клиенти. Но последните промени говорят за по-мащабни действия.

Meta и Apple

Не отдавна Facebook получи наименованието Meta въз основа на новите стратегии. Това показва, че компанията ще се стреми да изгради дигитален слой със смесена реалност за социални връзки и работа по целия свят. Има надеждни съобщения, че Apple ще представи първите си очила за смесена реалност през следващата година, въпреки че този продукт е малко вероятно да се превърне в потребителско устройство за масовия пазар.

Всичко това означава, че големите технологични играчи се подготвят за сериозна битка по отношение на разширената реалност. Много от водещите специалисти я описват като следващата голяма изчислителна платформа след смартфоните.

Вероятно все още сме на десетилетие или повече от масовото възприемане на AR устройства от потребителите поради широк набор от основателни причини, но Google, Apple и Meta разполагат със средствата и кадрите, за да се подготвят за дългия път към това възможно бъдеще.

Сподели
Предишна страницаВизуалните ефекти на Scanline
Следваща страницаИзбор на правилна верижна резачка
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.