Ново руско оръжие може да бъде 27 пъти по-бързо от скоростта на звука

Новото оръжие започна да функционира преди седмица. Министърът на отбраната на Русия докладва, че така се засилва способността на страната срещу ядрен удар. Путин определи хиперзвуковото оръжие на Avangard като технологичен пробив. Съпостави го с пускането на първия спътник в Съветския съюз през 1957 г. Новото руско оръжие смути САЩ, които размишляват върху отбранителните си стратегии.

Снарядът е бил изстрелян чрез балистична ракета. За разлика от обикновената ракетна бойна глава, която следва предсказуем път след изстрелване, новата може да прави остри маневри в атмосферата по пътя към целта, което прави много по-трудно прехващането й.

Министърът на отбраната информира Путин, че първото ракетно звено, оборудвано с хиперзвуковата скорост е влязло в бойна готовност. Началникът на стратегическите ракетни сили генерал Сергей Каракаев заяви по време на разговора, че оръжието е в подразделение в южните Уралски планини.

Путин разкри Авангард сред други перспективни оръжейни системи. Той отбеляза, че способността му да прави остри маневри по пътя към целта ще направи безполезна всяка противоракетна отбрана.

Метеорит срещу врага

Руският лидер отбеляза, че Avangard е проектиран, чрез използването на нови композитни материали, за да издържа на температури до 2000 градуса по Целзий. Подобни нива се получават в резултат на полет през атмосферата с хиперзвукови скорости.

Русия цели да разработи Авангард и други перспективни оръжейни системи заради усилията на САЩ да подобрят системата си за противоракетна отбрана. Москва се присмива на американските твърдения, че ракетният му щит не е предназначен да противодейства на огромните арсенали на Русия.

Последната е единствената страна, въоръжена с хиперзвуково оръжие. За първи път тя ще е водеща в света по отношение разработването на цял нов клас оръжия, за разлика от миналото, когато се стремеше да догони САЩ.

Новото оръжие ще бъде монтирано на съветски междуконтинентални балистични ракети RS-18B с кодово име SS-19. Очаква се то да бъде приспособено към бъдещата тежка междуконтинентална балистична ракета Сармат, след като започне да функционира.

По – ранни опити

Руските военни вече бяха направили поръчки за друго хиперзвуково оръжие с по-малък обсег. Така нареченият Кинжал се носи от изтребители МиГ-31. Той влезе в експлоатация в руските ВВС миналата година. Путин заяви, че ракетата лети 10 пъти по-бързо от скоростта на звука и има обхват над 2000 километра. Способна е също така да носи ядрена или конвенционална бойна глава. Военните заявиха, че са способни да поразят както сухопътни цели, така и кораби на флота.

Китайски разработки

Китай е тествал собствено хиперзвуково бойно средство, за което се смята, че е способно да се движи поне с пет пъти по-висока скорост от тази на звука. Страната показва оръжието наречено Dong Feng 17 или DF-17 на военен парад, отбелязващ 70-годишнината от основаването на китайската държава.

Ответна реакция

Американските служители говориха за поставяне на слой сензори в космоса, за да откриват по-бързо вражеските ракети. Тази стъпка е предприета най – вече заради хиперзвуковите оръжия. Администрацията също така планира да проучи идеята за базиране на прехващачи в космоса, така че САЩ да могат да нанесат удар по вражеските ракети през първите минути на полета, когато бустерните двигатели все още горят.