Те следят за антисоциално поведение

Новите блюстители на реда всяват смут и изнервят гражданите. Роботите, наречени Xavier, са оборудвани със седем камери. Те им позволяват да откриват нежелано социално поведение. За такова би се счело неправилно паркиране на велосипед, пушене на неразрешено място или неспазване на социална дистанция.

Според ръководителя на проекта Майкъл Лим, тези машини са ново оръжие срещу несигурността. Ако роботът стане свидетел на нарушение, хора в контролна зала ще могат да видят, какво се е случило.

Проба и грешка

Първоначално роботите са пуснати за патрулиране в жилищен комплекс и търговски център като част от 3-седмичен тест през септември миналата година. След тяхната поява общественото мнение се е оказало разделено.

Все пак е добре от гледна точка на сигурността, да се гарантира безопасността в обществото, така че ако нещо се случи, да имаме допълнителни възможности за проследяване.

Това може и да ни напомня на някои фантастични филми представящи утопичен свят на роботи, но ако концепцията проработи и се окаже подходяща, може да помогне при въдворяването на реда.

Прекалено сигурен ли е Сингапур?

Сингапур често е критикуван за ограничаване на гражданските свободи и хората са свикнали със строг контрол, но все още има нарастващо безпокойство от натрапчивите технологии.

Островът с 5,5 милиона жители е свидетел на арсенал от технологии за наблюдение, инсталирани по улиците в строго контролирания град-държава.

Той вече разполага с около 90 000 полицейски камери. Техният брой се очаква да се удвои до 2030 г. и изглежда управата търси най-новите технологии, като устройства за разпознаване на лица, за да помогне на властите да контролират тълпата.

Устройствата допринасят за усещането, че хората трябва да внимават какво казват и какво правят в Сингапур в много по-голяма степен, отколкото в други страни. Това е антиутопично поради степента, до която е наблюдавано населението.

Отговорът на правителството относно патрулиращите роботи е необходимостта от справяне с предстоящия недостиг на работна ръка, тъй като населението все повече застарява. Роботите могат да помогнат за справяне с този фактор.

Световен опит

Сингапур не е първата страна, в която роботите се използват от правоприлагащите органи.

В Хонолулу полицията разполага с куче робот, за да измерва температурата на бездомните хора. Това е по-безопасен начин за проверка за симптоми на COVID-19, смятат властите.

Но и там роботите не са посрещнати с голям ентусиазъм от обществеността. Местните защитници на гражданските права осъждат използването им като дехуманизиращо за някои от най-уязвимите жители на Хонолулу. В Токио пък се радват на роботи градинари.