Чрез телескопът DREAMS можем да наблюдаваме сблъсък между неутронни звезди

Нов инфрачервен телескоп, който трябва да бъде проектиран и изграден от астрономи от Австралийския национален университет (ANU), ще следи цялото южно небе в търсене на нови космически събития.

DREAMS

Иновативното устройство ще бъде разположено в историческата обсерватория Siding Spring в северната част на Нов Южен Уелс. Телескопът ще бъде използван от изследователи по цялото земно кълбо и ще изведе Австралия на челно място в този преходен за астрономията период. Изследването на космическите събития ще се случва почти в „реално време“.

Водещият изследовател и директор на Института за космос на ANU (InSpace) заяви, че подобно проучване на южното небе в инфрачервеното пространство никога не е правено. То ще помогне да се намерят много скрити съкровища във Вселената. DREAMS ще позволи на учените да наблюдават космоса по един съвсем нов начин.

Дълбоко в пространството

Някои отдалечени райони са твърде непроницаеми за оптичните телескопи. Благодарение на новите технологии, изследователите биха могли да открият раждащи се звезди, галактики, мъглявини или свръхнови. Астрономията в реално време, ще позволи изучаването на събития, случващи се в продължение на месеци, седмици или дни вместо на милиони години. Това буквално е скок в неизвестността. Всички са обнадеждени, че DREAMS ще даде нов поглед върху много аспекти на Вселената.

Голямо покритие

DREAMS се състои от напълно автоматизиран 0.5 м телескоп и инфрачервена камера. При всяко заснемане устройството ще „вижда“ 3,75 квадратни градуса и ще може да картографира цялото южно небе. Телескопът е 10 пъти по-мощен от най-близките си конкуренти. Данните заснети от DREAMS, ще помогнат за откриване на източника на гравитационни вълни и сблъсък между неутронни звезди и черни дупки.

Технологичното чудо ще даде възможност на астрономите да откриват нови събития чрез наблюдаване на небето. Това ще става чрез използването на различни дължини на светлинната вълна. По този начин могат да се уловят определени гравитационни събития. Когато звезда попадне в черна дупка се наблюдава създаването на тежки елементи, които блестят в инфрачервения сектор.

Телескопът не само е иновативен, но и много икономичен. Разработването на инфрачервени камери, използващи технологията Indium Gallium Arsenide, с помощта на сътрудници от MIT, дава на астрономите икономична алтернатива. Подобна се прилага за първи път в широко полево проучване. Дизайнът на телескопа свежда до минимум сложността на инструментите, а от там и разходите. Очаква се той да бъде завършен в началото на 2021 г., а използването му ще започне скоро след това.