Ето че дойде този момент от месеца, в който Google оповестяват как се движи разпространението на отделните версии на операционната им система Android. След събиране на съответните данни за една седмица до 6 юли, компанията отчита ръст в разпространението на най-новата версия Nougat.

Android 7.0 вече е на 10,6% от всички устройства, докато 7.1 е инсталиран на 0,9%. Това прави общо 11,5% от всички мобилни Android смартфони. За сравнение, през юни тази цифра беше едва 9%, което показва ръст с 20 на сто.

Колкото до Marshmallow, там имаме ръст с 0,7%, докато при Lollipop спадът е от 30,8% на 30,1% — точно 0,7%. Напълно вероятно е съвпадението да се дължи на директен ъпдейт на въпросните джаджи от Lollipop към Marshmallow.

Ясно се вижда, че текущата нова версия на Android продължава да се разпространява изключително бавно сред активните устройства с операционна система от Google. Дали някога компанията ще се справи с това и смартфоните ще започнат да се ъпдейтват по-бързо, не е много ясно. Само времето ще покаже.