работа онлайн

Световната пандемия от коронавирус принуди милиони хора да търсят възможности за печелене на пари чрез Интернет; по този начин във вече наситения пазар на специалисти на свободна практика има още по-голяма конкуренция.

И така, хората, които искат да стартират като фрийлансъри се изправят пред едно голямо предизвикателство – те може да имат знанията и уменията, но нямат утвърдило се портфолио от завършени проекти.

И така възниква естествения въпрос: трябва ли да се приемат и неплатени ангажименти, когато започвате да работите онлайн?

В този материал ще се опитаме да разтълкуваме тази тема.

С поемането на неплатени ангажименти Вие може да изложите своите умения

Всеки фрийлансър трябва да се въздържа от предлагането на своите умения безплатно.

Но понякога това може да е единствения начин, чрез който той или тя може да изложи своите умения пред по-голяма група от хора.

За това, когато изграждате своите портфолио или списъка Ви от контакти, при поемането на неплатени ангажименти, то трябва да се запитате – до кого ще стигне моят труд.

По-добре е да предложите нещо безплатно на по-голяма организация – като сдружение с нестопанска цел, което има множество членове и неговата кауза е популяризирана в обществото.

С поемането на неплатена работа Вие увеличавате своя опит и си давате повече шансове да бъдете наети при следващ проект.

С поемането на неплатени ангажименти не трябва да забравяте да кредитирате заслугите за себе си

Може би е учудващо, но мнозина фрийлансъри, които поемат някакъв неплатен ангажимент понякога забравят да помнят, че тяхната работа трябва да е кредитирана (призната за тяхна).

Да кажем, че сте дизайнер на свободна практика. Ако направите лого на някоя религиозна организация, следвайки горния пример, то помолете където и да бъде качено изображението – Вие да бъдете споменати.

Неплатените ангажименти не трябва да носят допълнителни разходи

Всички сме чували, че времето е пари.

Но и редица ресурси, които фрилансърите ползват – те също могат да струват доста средства, платени еднократно или на някакъв равен период. Повече за фрийланса като начин за печелене на пари в Интернет може да прочетете в блога „Пасивен доход”, като кликнете върху линка. Там има множество статии, които ревюират най-популярните платформи, задълженията и правата, начините за регистриране на дейност и т.н.

Поемането  на неплатени ангажименти не би трябвало да води до поемането на някакви допълнителни разходи. Те трябва да бъдат за сметка на клиента. Или той/тя да предостави така нужните материали.

Неплатените ангажименти могат да носят някаква странична облага

Вие сте дизайнер. И се натъквате на някакъв нов софтуер, който обещава някакви нови функционалности.

Вие може да обещаете да тествате безплатно програмата, като за сметка на това ще предоставите Вашето мнение, публикувайки видео, пишейки статия, правейки публикация в популярен професионален форум и т.н

За да се възползвате в най-голяма степен от неплатените ангажименти – то винаги трябва да търсите някаква странична облага. Това може да е безплатно ползване, получаване на мостри от продукти, намаление при евентуална покупка, възможности за комисионна от реферирането, получаването на обратна услуга и т.н.

Никой не поставя хляба на масата просто така, нали? Защо и Вие трябва да го правите?

Финални мисли

Когато фрилансърът няма постоянни клиенти или сега започва, то той/тя е под още по-голям стрес. И както казахме – трябва да се въздържа да работи безплатно или да участва в проекти, в които се изисква предоставянето на някаква форма на безплатен труд или образец от работа.

Ако все пак специалистът на свободна практика прецени, че трябва да изгради своето портфолио, то той/тя трябва да се възползва максимално. Той/тя може да изработи/консултира за по-голяма организация, като винаги кредитира себе си за извършеното. И да не забравя да търси каквато и да е странична облага.

Сподели
Предишна страницаБъдещето на игрите
Следваща страницаВъзстановено зрение за цяла година
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.