Ударно намаляване нивата на въглероден диоксид в световен мащаб

Калифорнийската компания Ebb Carbon ще започне да използва морска вода за премахване на стотици тонове въглероден диоксид от въздуха. Подадени са планове и заявления за разрешителни в град Порт Анджелис в щата Вашингтон. Това трябва да се случи още през текущата година.

Ефективен метод

Пилотната инсталация за отстраняване на въглероден диоксид (CDR) ще изпомпва стотици хиляди литри морска вода всеки ден в серия от резервоари и контейнери за превоз на брега. Там електрохимичен процес ще разделя водата на киселинни и алкални потоци. Киселинният поток ще бъде неутрализиран или транспортиран с камиони, докато алкалният ще бъде върнат в океана чрез плаващ шлеп.

Той ще се смеси с CO2 в околната морска вода, за да създаде бикарбонат, който е стабилен начин за съхранение на въглерод. С повече задържане на CO2, океанът бавно ще търси равновесие чрез изтеглянето му от въздуха. По този начин компанията твърди, че ще премахва най-малко 500 тона CO2 годишно от атмосферата. Това е капка в сравнение с повече от 2,5 трилиона тона излишен въглероден диоксид, който човечеството е изпуснало в атмосферата след Индустриалната революция.

Ожесточено съревнование 

Иновацията ще реализира пет пъти повече от капацитета на най-големите морски CDR експерименти до момента. Сега Ebb тества 100-тонна система в Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL), докато конкурентните фирми, като Captura и Equatic разполагат с електрохимични заводи с подобен размер в пристанището на Лос Анджелис в Калифорния.

Резултатите от този малък пилотен проект биха помогнали за подкрепа на бъдещи комерсиални внедрявания и на други места по света. Това неминуемо ще смекчи ефектите от изменението на климата.

За да се гарантира, че енергоемкият електрохимичен процес остава отрицателен за въглерод, е избрано място, което се захранва предимно от възобновяема енергия. В конкретния случай става въпрос за хидроенергия.

Вредата от въглеродния диоксид

Освен че затопля планетата, въглеродният диоксид подкиселява океаните и намалява карбонатните йони, от които много миди и стриди се нуждаят, за да изградят черупките си. Индустрията за отглеждане на миди и аквакултури във Вашингтон дава работа на хиляди хора и струва стотици милиони долари. Алкалният поток, който компанията ще връща в морето, трябва да намали киселинността на местно ниво и може да стимулира растежа на морските организми. Активно се търсят развъдници и люпилни за миди, които да си партнират в бъдещи проекти.

Разширяване на морското геоинженерство

Планираният пилотен проект е сложно начинание. Съоръжението, което в крайна сметка ще работи ден и нощ, ще генерира до 20 литра водород на минута като страничен продукт. В пълномащабна инсталация това може да има търговска стойност като част от процъфтяващата зелена водородна икономика.

Остатъчна вода

Ebb може да започне отделянето на солна киселина от потока и да я продаде за производството на цимент или лабораторни изследвания. Друга възможност е киселината да се неутрализира на място с помощта на алкални минерали като оливин или базалт. След това неутрализираният воден поток ще бъде върнат в океана.

Много учени остават дълбоко скептични към морското геоинженерство. На среща на Международната морска организация миналия октомври десетки правителства призоваха за отлагане на морското геоинженерство поради риск от повишаване алкалността на океана. Има опасения и за други вредни ефекти, които могат да бъдат широко разпространени, дълготрайни и тежки.

Технологията на Ebb включва цялостни системи за мониторинг, моделиране и проследяване на химичния състав и здравето на морската екосистема. През първите шест месеца след стартирането на проекта няма да се изпуска алкална вода, тъй като компанията събира базови данни и тества контрола за безопасност. Когато CDR започне, компанията незабавно ще спре операциите, ако открие някакви проблеми.

Строителство и монтаж

Строителството може да отнеме само четири месеца, като първоначалните операции започват това лято. Дори заводът да успее да заработи толкова бързо, може да не задържи титлата на най-големия морски CDR завод за дълго.

Captura ще добави 1000-тонно съоръжение към завод за преработка на природен газ на западния бряг на Норвегия. Equatic изчислява, че завод в Сингапур ще отстранява 3650 тона CO2 годишно от следващата година.

Правителствата ще финансират до 20 пилотни теста за отстраняване и съхранение на въглероден диоксид в геоложки, биологични и океански резервоари. Изглежда, че въпреки несигурността сред учените, надпреварата за декарбонизиране на въздуха и обезкисляване на океаните продължава.